It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 14 maart 2015

  • Datum 14-03-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Cadeau

Hanna Verbooms regiedebuut naar Cannes, net als drie Nederlandse finalisten van 48 Hour Film-project. Artistieke onenigheid drijft makers van De Nieuwe Wildernis uit elkaar. Carice van Houten met blauw haar in The Simpsons. Infiltrant krijgt release in de VS. Gouden Film voor Jack bestelt een broertje. Lobby om Netflix-serie en eventueel Homeland naar Nederland te halen. Elfde editie van One Night Stand van start.

Eerst richtte ze een innovatief VOD-platform op (Cinetree), daarna maakte ze haar eerste korte film en nu gaat ze naar Cannes. Het gaat hard met Hanna Verboom. Het Cadeau, het regiedebuut van de actrice uit Snowfever en Drifter, is geselecteerd voor het kortefilmprogramma van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld. De titel is aangepast aan de internationale context: Alice, naar de hoofdpersoon die vast zit in haar leven en na een toevallige ontmoeting al haar bezittingen verkoopt om met die wildvreemde in contact te komen. Verbooms film is overigens niet de enige Nederlandse inbreng in Cannes. Ook drie titels die tot de wereldfinale van het 48 Hour Film-project wisten door te dringen, worden vertoond in de Short Film Corner. Het gaat om Stoorzender van Sjoerd de Bont, POP! van Marco Grandia en uiteraard These Dirty Words van Jens Rijsdijk, die er in Los Angeles met de hoofdprijs vandoor ging. De 68ste editie van filmfestival Cannes vindt plaats van 13 tot en met 24 mei.

Met bijna 700.000 bezoekers was De Nieuwe Wildernis, over flora en fauna in de Oostvaarderplassen, de documentairehit van 2014. Twee vervolgfilms staan in de steigers. Maar die worden gemaakt zonder Ruben Smit. De filmmaker/cameraman is in conflict gekomen met producent EMS Films over de verdeling van de winst en de inhoudelijke koers. EMS streeft een meer verhalende stijl na, met onder meer computeranimaties. Smits ambitie is om de David Attenborough van de lage landen te worden en gaat daarom samenwerken met Universiteit Wageningen. Een eerste productie, De Levende Rivier, is al in de maak en wordt eind 2015 uitgezonden bij VARA/BNN. EMS gaat door met Mark Verkerk, die voor De Nieuwe Wildernis optrad als tweede regisseur.

‘Een droom die uitkomt.’ Zo noemt Carice van Houten de rol die ze heeft gekregen in The Simpsons. Van Houten leent haar stem aan een vijftienjarig meisje met blauw haar, Annika van Houten, dat te zien zal zijn in de aflevering die op 3 mei in de VS wordt uitgezonden. Ze is de eerste Nederlander om gevraagd te worden voor The Simpsons. Binnenkort is Van Houten weer in levende lijve te zien in het nieuwe seizoen van Game of Thrones.

Infiltrant heeft tijdens het First Time Fest in New York de Grand Prize voor beste film en de prijs voor beste regisseur gewonnen. Aan de Grand Prize is een bioscooprelease in de VS verbonden. De thriller van Shariff Korver is binnenkort op nog meer Amerikaanse festivals te zien, zoals het Annual European Union Film Festival in Chicago en het Palm Beach International Film Festival.

Jack bestelt een broertje
heeft de Gouden Film status behaald. Meer dan 100.000 bezoekers hebben de film van Anne de Clercq inmiddels gezien. De regisseur, die samen met Anne Barnhoorn het scenario schreef, kreeg voor de prestatie ook de Gouden Pen uitgereikt door het Netwerk Scenarioschrijvers.

Komt Claire Danes nu wel of niet naar Nederland? En zo ja, wordt het dan Amsterdam of Den Haag? De afgelopen week gonsde het van de geruchten dat Netflix het vijfde seizoen van de hitserie Homeland gedeeltelijk zou opnemen in Nederland. De Amsterdamse filmcommisioner Simon Brester is al stevig aan het lobbyen bij Netflix, dat haar Europese hoofdkantoor in Amsterdam heeft (om precies te zijn: in het kantorengedeelte van het Andaz Hotel). Maar de D66-fractie van de Haagse gemeenteraad vindt dat de hofstad meer in aanmerking komt als decor. De wethouders van cultuur en citymarketing zijn daarom aangespoord om de thuisstad van het Internationale Gerechtshof in de kijker te spelen. Ondertussen heeft Amsterdam besloten niet op één paard te wedden. Het liefst zou Brester een langlopende serie binnen de stadsgrenzen halen, vergelijkbaar met het in Frankrijk afspelende Marseille of het in Noorwegen gesitueerde Lilyhammer. Het oprekken van de stimuleringsmaatregelen voor film naar tv-producties zou daarbij helpen.

De elfde editie van One Night Stand is van start gegaan. Het thema van deze editie is ‘Liefde, lust & leugens’. Van de 68 voorstellen die zijn ingediend, zijn er twaalf geselecteerd om verder te worden ontwikkeld. Zes projecten zullen de eindstreep halen en in première gaan tijdens het Nederlands Film Festival. Het dozijn titels dat verder gaat naar de volgende ronde: Cas, De Glazen Wand, Gîte, Heimliefde, Hercules 70, Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg, Incognito, In Exile, Plant Beauty, Rosie, Vlinderslag, en Voor Altijd.