It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 14 juni 2014

  • Datum 14-06-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Lucia de B.

Lucia de B. internationaal verkocht. Vakjury van Film by the Sea bekend. Barry Atsma voor het eerst in Engelstalige film. Leviathan waarschijnlijk niet te zien in Russische bioscopen vanwege vloekverbod. Bioscoopgigant Kinepolis op overnamepad in Spanje. Forever After in première in Californië. Stuk! in de VS uitgebracht door Paramount.

Lucia de B. gaat internationaal. Een aantal internationale festivals hebben al interesse getoond voor de dramatische weerslag van wat algemeen wordt gezien als de grootste justitiële dwaling in de Nederlandse geschiedenis. Daarnaast wordt de film uitgebracht in Latijns Amerika, Zweden, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië, Macedonië en Litouwen. Producent Rinkel Film en sales agent Fortissimo verwachten dat er binnenkort nog meer landen aan de lijst kunnen worden toegevoegd. De film van Paula van der Oest, die in april dit jaar in première ging, draait nog in de bioscopen.

Drie maanden voor de opening van het festival heeft Film by the Sea haar vakjury bekend gemaakt. Ze bestaat dit jaar uit misdaadauteur René Appel, actrice Carine Crutzen, acteur Jan Decleir, regisseur Heddy Honigmann, schrijfster Annemarie Oster en reisboekenschrijver Carolijn Visser. De jury wordt voorgezeten door Adriaan van Dis. Zij zullen uit twaalf literatuurverfilmingen de winnaar kiezen van de Dioraphte Film- en Literatuuraward. Het festival opent op 12 september met de verfilming van Franca Treurs roman Dorsvloer vol confetti.

De carrière van Barry Atsma krijgt een internationale draai. De acteur, die momenteel bezig is met de opnamen voor Michiel de Ruyter, zal dit najaar voor het eerst in een Engelstalige speelfilm te zien zijn. Het drama Hector and the Search for Happiness draait vanaf 2 oktober ook in de Nederlandse bioscoop. Atsma speelt Michael, de studievriend van hoofdpersoon Hector, een psychiater in een midlife crisis die de wereld in trekt om het geluk te vinden. Atsma’s tegenspelers zijn Simon Pegg, Christopher Plummer, Jean Reno en Stellan Skasgard. De regie is in handen van Peter Chelsom, bekend van onder andere Serendipity en Shall we dance.

Homo-propaganda is al verboden in Rusland en nu gaat vloeken op het witte doek ook al in de ban. Leviathan, die in Cannes de prijs voor beste scenario won, dreigt te worden geweerd uit de Russische bioscopen. Op 1 juli treedt namelijk een nieuwe wet in werking die het vertonen verbiedt van films waarin godslasterende taal wordt gebezigd. Theaters die toch films vertonen waar GVD in voorkomt riskeren een boete van tussen de 40.000 en 100.000 roebel (800 tot 2000 euro). In het ergste geval moeten de deuren dicht. De film van Andrei Zvyagintsev vertelt het verhaal van een gezin dat het moet opnemen tegen een corrupte overheid die het land wil verkopen waar het familiehuis op staat. Oorspronkelijk stond de Russische release gepland voor september maar de makers proberen nu met man en macht de première te vervroegen tot voor 1 juli. Leviathan is komend najaar te zien in Nederland.

Kinepolis is op het overnamepad. De Belgische bioscooponderneming die 23 biscoopcomplexen met 317 zalen in Europa exploiteert — waarvan de meeste, elf, in België — neemt de twee grootste multiplexen van de Spaanse cinemagroep Abaco Cinebox over. Voor het bedrag van ruim een miljoen euro worden een bioscoop in Alcobendas en eentje in Alicante aangeschaft. Kinepolis zal binnenkort ook haar vleugels uitslaan naar Nederland. De bouw van een megaplex in Weesp staat in de planning.

De eerste stap richting een plek op de shortlist voor de Oscar voor beste korte film is gezet. Forever After van Charlotte Scott-Wilson beleeft op 19 juni haar wereldpremière tijdens het Palm Springs International Shortfest in Californië. De film portretteert verwarde afgestudeerde jongeren in Amsterdam, vanuit het perspectief van Sara (Lisa Smit), een stuurloze werkloze die een pechdag beleeft.

Een bijzonder uitgebreide release wordt het waarschijnlijk niet, maar een internationale vertoning is het desalniettemin. Stuk! van Steven de Jong is aangekocht door het Amerikaanse Paramount. Die gaat de film uitbrengen in een aantal Californische zalen. Stuk! is een verfilming van Juduth Vissers gelijknamige boek en gaat over pesten.