It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 13 september 2015

Desde alla

Gouden Leeuw naar Desde Alla van Lorenzo Vigas. Animatiegrootheden te gast op KLIK! Hasta la Vista krijgt Nederlandse remake. A Single Life genomineerd voor Cartoon d’Or. De Grote Zwaen in wereldpremière op festival in Austin. Schokkend Nieuws-veiling is succes. Civolution krijgt Emmy voor anti-piraterijtechniek. Ook Leeuwarden krijgt Pathé theater. Vier filmprojecten krijgen geld van De Oversteek.

De Gouden Leeuw, de hoofdprijs van het Filmfestival van Venetië, is dit jaar gegaan naar de debuutfilm Desde Alla van de Venezolaanse regisseur Lorenzo Vigas. De Argentijn Pablo Trapero (El Clan) kreeg de Zilveren Leeuw voor de beste regisseur. Fabrice Luchini werd voor zijn rol in L’Hermine uitgeroepen tot beste acteur. En Valeria Golino (Per Amor Vostro) werd gekozen tot beste actrice.

Met het ‘rode loper-gehalte’ van het komende KLIK!-animatiefestival zit het wel goed. Het festival, dat van 27 oktober tot en met 1 november plaatsvindt in EYE, heeft de eerste drie gasten bekendgemaakt en dat zijn grootheden in hun vakgebied. Het gaat om PES (Fresh Guacomole), Johnny Kelly (Back to the Start) en Tomm Moore (Kahlil Gibran’s The Prophet).

Nederlandse visual effects professionals hebben sinds nu een eigen vereniging. De NVX gaat zich inzetten voor de bevordering, professionalisering en erkenning van visual effects in Nederland. Jaarlijks wordt er een NVX Award uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival. De eerste bijeenkomst van de kersverse organisatie is tijdens de komende festivaleditie, tijdens de NVX VFX dag (26 september).

Hasta la Vista wordt Adios Amigos. De Vlaamse hitfilm uit 2011, over drie lichamelijk gehandicapte vrienden die naar een Spaans bordeel op vakantie gaan om eindelijk eens van bil te gaan, krijgt een Nederlandse remake. Filmproducent BosBros laat Anne Barnhoorn (bekend van Aanmodderfakker) het scenario herschrijven, vooral om de humor te vernederlandsen. Albert Jan van Rees tekent voor de regie. De opnames zijn inmiddels van start gegaan en verwacht wordt dat de film in september 2016 in de bioscoop draait.

A Single Life is genomineerd voor de Cartoon d’Or, de prestigieuze Europese prijs voor korte animatiefilms. De prijs, waar €10.000 aan verbonden is, wordt op 17 september uitgereikt tijdens het Cartoon Forum in Toulouse. De film van Job, Joris & Marieke neemt het op tegen vijf andere titels.

De Grote Zwaen is geselecteerd voor het Fantastic Film Fest in Austin. De misdaadkomedie met rollen voor Ruben van der Meer en Michiel Romeyn beleeft zijn wereldpremière op het Amerikaanse festival. Vlak daarna volgt de Nederlandse première tijdens het Nederlands Film Festival. De film gaat over een schrijver die eind jaren negentig in de problemen komt met een hasjhandelaar, een corrupte FIOD-agent en een Rijksrechercheur.

De Schokkend Nieuws-veiling, bedoeld om het noodlijdende blad over horror- en fantasyfilms de winter door te helpen, is een succes geweest. Er werd bijna €4000 opgehaald. Topstuk uit de veiling was een originale Star Wars-poster uit 1977, die werd afgehamerd op €300. De hoogste opbrengst werd gerealiseer met een door John Carpenter gesigneerde poster van horrorfilm The Ward.

Een innovatieve anti-piraterijtechniek heeft Civolution een Emmy opgeleverd. Het Eindhovense bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het verbergen van digitale informatie in foto’s en filmbeelden. Hiermee kan bijvoorbeeld een watermerk worden aangebracht in een film, waardoor te achterhalen valt als er een illegale kopie van wordt gemaakt. Civolution bestaat sinds 2008 en begon als spin-off van Phillips.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd of ook Leeuwarden heeft een Pathé theater. De intentieverklaringen zijn getekend, nu is het wachten op de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek. Als die positief uitvallen wordt begonnen met de bouw van een zeven zalen tellend complex met duizend stoelen. De bioscoop in de Friese hoofdstad zou Pathé’s 23ste bioscoop in Nederland zijn. Het nieuwe complex zou het filmprogramma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, dat nog een beetje mager is vergeleken met de andere kunstdisciplines, een impuls kunnen geven.

Vier filmplannen zijn geselecteerd voor een scenariobijdrage van €13.000 in het kader van de achtste editie van het project De Oversteek. Het gaat om Catacombe van regisseur/scenarist Victor D. Ponten, Een groot gezin van regisseur Mirjam de With en scenarist Maarten Lebens, My Foolish Heart van regisseur/scenarist Rolf van Eijk en scenarist Roelof Jan Minneboo, en Wij en Alles van regisseur/scenarist Martijn de Jong en scenarist Chris Westendorp. Eerdere editie van De Oversteek leverden films op als Nena, Wolf en De ontmaagding van Eva van End.