It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 12 oktober 2014

  • Datum 12-10-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een vlucht regenwulpen

Een vlucht regenwulpen opnieuw in de bioscoop. Vroegste filmbeelden van Pierre Bokma duiken op. Munya in mij wint publieksprijs in Montreal. Steven de Jong gaat liefdesfilm draaien in Teheran. Marathonvertoning van tweede seizoen A’dam-EVA. Sylvie Meis in Duitse remake van Soof. Oosterhout krijgt eigen filmhuis. Alles Mag maakt kans op internationale Emmy. Zes ton realiseringsbijdragen voor zes films. Corbijn filmt Depeche Mode. Filmhuis Cavia accepteert als eerste bioscoop ter wereld Bitcoins. Fury in première op kazerneterrein. En Gouden Dolfijn voor Nachtvlinder.

Jeroen Krabbé als schuchtere 34-jarige maagd die nog bij zijn moeder woont maar binnen een week aan de vrouw moet om een groot onheil af te wenden. De rol van Maarten in Een vlucht regenwulpen, Krabbé’s eerste hoofdrol, was er eentje die je niet snel vergeet. Als je film gezien hebt tenminste. Voor wie 1981 een paar jaartjes te vroeg was en niet lijdt aan het ik-vond-het-boek-beter-syndroom brengt EYE de klassieker van Ate de Jong vanaf 30 oktober opnieuw uit in de bioscoop. De aanleiding is de actie Nederland Leest. Van 1 november tot en met 30 november wordt Maarten ’t Harts roman uit 1978 gratis uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheek.

Pierre Bokma als tot leven gekomen Grieks standbeeld die poedelnaakt door het park huppelt. Anders dan Krabbé’s Maarten haalde Bokma’s eerste filmverschijning niet de bioscoop. Maar Brandpunt Profiel wist de beelden uit 1976 te achterhalen en zond ze afgelopen week uit. De film waar het om gaat is Marbre van Dan Becker en werd opgenomen in Frankrijk. Pikant detail is dat het meisje waar Bokma’s personage verliefd wordt, gespeeld werd door zijn toenmalige pleegzus.

Volgende week is Munya in mij te zien tijdens Cinekid. Afgelopen week kreeg de animatiefilm van regisseur Mascha Halberstad de publieksprijs van het Montreal Stop Motion Film Festival, een van de belangrijkste stopmotion filmfestivals ter wereld. Het korte, muzikale Munya in mij is het afgelopen jaar geselecteerd voor meerdere internationale festivals in onder andere Hamburg, Seoul, Sjanghai en Mexico.

From Iran with Love heet het volgende filmproject van Steven de Jong. Het verhaal over een Iraanse jongen, een Nederlands meisje en hun onmogelijke liefde wordt opgenomen in Teheran. Dat gebeurt met de medewerking van de lokale overheid — een unicum volgens de regisseur. De wereldpremière van de film staat gepland voor eind 2015 tijdens het Filmfestival van Teheran.

Zitvlees, concentratie en uithoudingsvermogen zijn een absolute must voor wie de marathonsessie wil bijwonen van het complete tweede seizoen van A’dam-E.V.A. Negen uur duurt de sessie die EYE organiseert op 1 november. Alle acht de afleveringen, die vanaf 9 november op tv komen, worden achter elkaar getoond. Het derde seizoen van de hitserie is inmiddels in de maak.

Er komt een Duitse remake van Soof en Sylvie Meis zit erin. De voormalige mevrouw Van der Vaart maakte het bekend via Twitter. Welke rol Meis, die eerder al acteerervaring opdeed in de tv-serie Costa!, speelt, schreef ze er niet bij. Wel dat de opnames plaatsvonden in München. In Nederland wordt inmiddels gewerkt aan een sequel van Antoinette Beumers hitfilm.

Oosterhout heeft binnenkort een eigen filmhuis. Fimlhuis op de Heuvel opent op 16 oktober de deuren en zal dertien films per week vertonen. Het openingsprogramma, dat draait van 16 tot en met 22 oktober, bestaat uit een mix van arthousefilms tot een Hitchcock-klassieker. Het nieuwe theater denkt rond de vierhonderd bezoekers per week te trekken.

De Nederlandse jeugdfilm Alles Mag maakt kans op een internationale Emmy. De film over carnaval is genomineerd in de categorie kinderfilms en series. Het is de enige Nederlandse nominatie. De International Emmy Kids Awards worden op 20 februari 2015 uitgereikt in New York.

In het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaams Audiovisueel Fonds en het Nederlands Filmfonds is er weer zes ton aan realiseringsbijdragen toegekend aan zes filmprojecten. Van de Nederlandse film krijgt Meester Kikker van Anna van der Heide het grootste bedrag: €200.000. Een bijdrage van €50.000 ging naar de documentaire Wat ons bindt en wat ons scheidt van Digna Sinke en Under the Apple Tree van Erik van Schaaik. In het Vlaamse segment is My First Highway van Kevin Meul het best bedeeld met €200.000. Ook hier bijdragen van een halve ton voor twee andere titels: Samuel en las Nubes van Pieter van Eecke en Gerontophobia van Boris Sverlow.

Met The American en A Most Wanted Man was Anton Corbijn een beetje losgeweekt van de muziekscene waarmee hij zo nauw verbonden is. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op 17 november wordt de nieuwe cd van Depeche Mode gelanceerd en die gaat vergezeld van een concertfilm geregisseerd door Corbijn. Live in Berlin werd vorig jaar opgenomen in de Duitse hoofdstad. Corbijn werkt al jaren samen met de band en regisseerde eerder videoclips van Depeche Mode.

Strippenkaart, chipknip, vriendenpas of 2-voor-1-bon. De manieren om aan de kassa van de bioscoop te betalen zijn behoorlijk ruim. Maar filmhuis Cavia in Amsterdam heeft de mogelijkheden nog even verder opgerekt. Als eerste bioscoop ter wereld accepteert het filmhuis Bitcoins. Cavia, dat dertig jaar geleden voortkwam uit de kraakscene, motiveert de stap met de slogan ‘an alternative currency for an alternative cinema’. De koers van de Bitcoin fluctueert hevig en ligt tussen €270 en €320.

Fury, de nieuwe film met Brad Pitt, krijgt in Nederland wel een heel bijzondere première. De vertoning op 21 oktober vindt namelijk plaats op de militaire basis De Bernhardkazerne in Amersfoort. Het is voor het eerst dat er een filmpremière plaatsvindt op kazerneterrein. Fury gaat over een gevaarlijke Amerikaanse missie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Naast Pitt spelen Shia LaBeouf, Logan Lerman en Michael Peña een rol. De film draait vanaf 23 oktober in de bioscoop.

De documentaire Nachtvlinder heeft in Cannes de Gouden Dolfijn gewonnen. De film van regisseur Peter Bosch won de prijs in de categorie etnologie en sociologie. Nachtvlinder gaat over de ernstig zieke Priscilla, die de dag na haar uitbundig gevierde 26ste verjaardag euthanasie pleegt.