It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 11 mei 2014

  • Datum 11-05-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Lucia de B.

Gouden Films voor Lucia de B. en Toen was geluk heel gewoon. Monty Pythons theateroptreden live te zien in twintig bioscopen. De Prooi Nederlandse inzending voor de Emmy Awards. Prijs in Oberhausen voor Alles mag. Telescooptoekenning voor De Held en Falko, Letters van Vuur. Juliètte Binoche in Antigone van Toneelgroep Amsterdam. Frank Lammer krijgt hoofdrol in Michiel de Ruyter. DAMS Award voor 20 Leugens, 4 ouders en een scharrelei. En Tarantino staakt zijn strijd tegen Gawker.

Mei is weer een goede maand voor de Nederlandse film. Twee films behaalden de status van Gouden Film: Lucia de B. en Toen was geluk heel gewoon. De film van Paula van der Oest over de ten onrechte voor moord veroordeelde verpleegster ging op 3 april in première. Ook de film van Ineke Houtman trok meer dan 100.000 bezoekers. Beide films dingen in september mee naar het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs.

Eénmalig zou het optreden vier jaar geleden in New York zijn, ter ere van veertig jaar Monty Python’s Flying Circus. Maar John Cleese gaat gebukt onder monsterlijke alimentatiebetalingen, zo grapte hij tijdens de persconferentie waarop de Britse keizers van het absurdisme aankondigden nog een keer het podium op te gaan. Kaarten voor de tien optredens waren in no time uitverkocht. Liefhebbers van dode papegaaien en ingeblikte ham hoeven echter niet te treuren. Het laatste optreden, op 20 juli, wordt live vertoond in twaalf bioscopen van Pathé. Via satellietverbinding wordt Monty Python Live (Mostly) vanuit de O2 Arena in Londen doorgestraald naar onder andere Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Breda.

Het boek van Jeroen Smit was al goed voor de status van bestseller. Het toneelstuk was een succes. En de tv-versie van De Prooi is nu uitverkozen tot Nederlandse inzending voor de Emmy Awards. De driedelige serie, die geregisseerd werd door Theu Boermans, ging in première op het Nederlands Film Festival. Pierre Bokma, die de rol speelt van ABN Amro-baas Rijkman Groenink, maakt kans op een prijs in de categoerie Best Performance of an Actor.

De korte jeugdfilm Alles mag won eerder al de prijs voor beste korte film op het festival TIFF Kids in Toronto. Daar kwam afgelopen week nog de prijs bij voor beste jeugdfilm op het International Short Film Festival in het Duitse Oberhausen. De tragikomedie van Steven Wouterlood gaat over een Brabantse jongen die op zijn nieuwe school in Amsterdam een spreekbeurt houdt over carnaval.

Acht films dongen mee naar de eenmalige subsidie in het kader van Telescoopfilm. De realiseringsbijdrage van 1,8 miljoen ging dit keer naar De Held en Falko, Letter van Vuur. De Held van regisseur Antoinette Beumer gaat over de dochter van een Holocaust-overlever die na de dood van haar vader in een spiraal van narigheid terechtkomt. Falko, Letters van Vuur, geregisseerd door Dennis Bots, speelt ten tijde van de inquisitie en vertelt het verhaal van een 12-jarige drukkerszoon die zijn vader moet redden van de dood als ketter. De afgelopen twee jaar heeft de commissie van het Nederlands Filmfonds en publieke omroepen geld gegeven aan Wiplala, De Stille Kracht, Michiel de Ruyter en Publieke Werken.

Fans van The English Patient en Chocola — of liever gezegd: de hoofdrolspeelster uit die films — kunnen binnenkort hun hart ophalen. Juliètte Binoche is door regisseur Ivo van Hove gestrikt voor de titelrol in Antigone. Het stuk is een samenwerking tussen Toneelgroep Amsterdam, Les Théatres de la Ville de Luxembourg en het Londense Barbican. De première staat gepland voor 25 februari 2015. Wanneer Antigone te zien is in Nederland is nog niet bekend.

Yorick van Wageningen was eerste keus maar vond de vergoeding te laag. Misschien is het wel beter zo. Want Frank Lammers is met zijn fenomenale fysieke aanwezigheid wellicht een veel betere Michiel de Ruyter. De acteur, die te zien was in onder andere Wilde Mossels en een Gouden Kalf won voor zijn rol in Nachtrit, zal spelen naast Barry Atsma, Victor Löw, Tygo Gernandt, Roeland Fernhout, Lieke van Lexmond en Egbert-Jan Weeber. Regisseur Roel Reiné maakte afgelopen week ook nog bekend dat ook Rutger Hauer een rol speelt in zijn nieuwe film.

20 Leugens, 4 ouders en een scharrelei heeft op het Torino Lesbian & Gay Film Festival de DAMS Award gekregen. De prijs werd uitgereikt door de studenten van de universiteit van Turijn. De film van Hanro Smitsman vertelt het verhaal van Sjors en Bert, die onverwacht de 15-jarige Dylan krijgen toegeschoven, een vergeten zoon van Sjors.

Whatever will be van regisseur Esther Prade heeft op het Daba Sahek Phalke Film Festival in New Delhi de prijs voor beste documentaire gekregen. De film gaat over de vriendschap tussen twee Rotterdamse transseksuele vrouwen. Het festival, dat dit jaar voor de vierde keer werd georganiseerd, is vernoemd naar de grondlegger van de Indiase cinema.

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de soap rondom Quentin Tarantino en Gawker. Na maanden van aanklachten, gerechtelijke afwijzingen en stug doorprocederen heeft de filmmaker eindelijk besloten zijn energie beter te kunnen spenderen dan aan een loopgravenoorlog met de website die het script van The Hateful Eight online zette. Tarantino gaat zich weer helemaal richten op het herschrijven van de langverwachte western.