It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 11 juli 2015

Marketa Lazarová
Marketa Lazarová 48 jaar na voltooiing eindelijk te zien in Nederland. Scherpe kritiek op plan voor ‘kinderwet’. Scientology-kerk zet advocaten in tegen documentaire. James Bond wordt musical. Twee nieuwe leden voor Raad van Toezicht IFFR. Dorsvloer vol confetti breekt record langst draaiende film. Apparatuur gestolen op set Of ik gek ben. Drenthe stimuleert vrouwenfilmfestival. IFFR ondersteunt vier projecten van festivalveteranen.
Deze week is historische misser rechtgezet, met dank aan distributeur Contact. De Tsjechische klassieker Marketa Lazarová, een drie uur durend epos dat zich afspeelt in de Middeleeuwen, is eindelijk uitgebracht in de Nederlandse bioscoop — 48 jaar na de oorspronkelijke release. De film van Frantisek Vlácil, gebaseerd op een roman uit 1931, wordt in eigen land geroemd als de beste film aller tijden. Door het inventieve gebruik van widescreen cinematografie, montage en geluidseffecten kan Marketa Lazarová ook wel gezien worden als experimentele actiefilm. De film zal in eerste instantie alleen te zien zijn in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
Het einde van de Nederlandse kinderfilm. Dat is wat regisseur Dave Schram (Pijnstilles, De groeten van Mike!) voorziet als de nieuwe wet wordt aangenomen die het aantal speelbeurten per jaar voor kinderen beperkt van 24 tot 18. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet binnenkort over de wet beslissen, die in 2016 zou moeten ingaan. Ook Filmfonds-directeur Doreen Boonekampen Filmproducenten Nederland hebben hun zorgen uitgesproken. Zij vrezen de doodsteek voor het meest populaire genre van de Nederlandse filmindustrie. Het ministerie gaat zich buigen over de kritiek.
Wee degene die de Scientology-kerk tegenover zich vindt. Een legertje duur betaalde advocaten staat klaar om iedereen die woorden als ‘sekte’, ‘hersenspoelen’ of ‘oplichterij’ in de mond neemt, om de oren te slaan met een rechtzaak. De kerk dreigt nu met rechtszaken vanwege de documentaire Going Clear: Scientology and the Prison of Belief. Volgens regisseur Alex Gibney worden bovendien dreigbrieven gestuurd naar iedere distributeur en elk festival met interesse in de film. De Britse zender Sky heeft inmiddels de geplande uitzending van de documentaire uitgesteld. In Nederland werd de film wel uitgezonden op 19 mei.
Wat met Soldaat van Oranje kan, kan ook met 007. De avonturen van James Bond worden omgezet in een musical. Producent Merry Salzman, zoon van de producent van de vroegste Bond-films, heeft de rechten gekocht om James Bond: The Musical te maken. De zingende geheim agent moet over anderhalf jaar op de planken staan. Wie de rol van Bond gaat vertolken is nog niet bekend.
De Raad van Toezicht van het International Film Festival Rotterdam heeft twee nieuwe leden: televisieproducent Monica Galer en Korrie Louwes, oud-wethouder van Rotterdam. Galer heeft een lang IFFR-verleden. Al in 1972 werkte ze op het festival als tolk, in de jaren daarna groeide ze uit tot rechterhand van Huub Bals om uiteindelijk elf jaar bij het festival werkzaam te zijn. Galer is momenteel CEO Noord- en Zuid-Europa bij FremantleMedia. Louwes is nu senior managing consultant bij Berenschot en voorzitter van Rotterdam Circusstad. Zij verdiende haar sporen bij de rijksoverheid en de gemeente Rotterdam.
Met de 45ste achtereenvolgende speelweek voor de boeg heeft Dorsvloer vol confetti het record gebroken van langst in Nederland spelende film. Dat was hiervoor in handen van Gooische Vrouwen (2010). Bijna 100.000 bezoekers hebben inmiddels de verfilming van Franca Treurs succesroman gezien. Vanaf 16 juli is de film nog te zien in Pathé Rembrandt in Arnhem.
Het was de voorlaatste draaidag in Brabant — dat was een geluk bij een ongeluk. Maar de opnames van Of ik gek ben, het regiedebuut van Frank Lammers, liepen er wel enige vertraging door op. Op de set in Eindhoven werd ’s nachts ingebroken en voor tienduizenden euro’s aan apparatuur gestolen, voornamelijk verlichting. Met lokaal geregelde vervanging moest de crew verder. Voor augustus staan er nog opnames in Amsterdam op de rol. Eind van dit jaar moet de film in première gaan.
Drenthe is wellicht een filmfestival rijker. Anne van Campenhout bedacht het Internationaal Filmfestival Assen/Vrouw & Film en zag haar idee bekroond met de Drentse Stimuleringsprijs Cultuur. De cheque van €1.250 kan helpen bij de verwezenlijking van het evenement, waarvoor vrouwelijke filmmakers wereldwijd worden gevraagd een film te maken rondom een bepaald thema.
Het IFFR heeft de selectie bekend gemaakt van de eerste ronde van het HBF+Europe-programma. Vier internationale filmprojecten met een Europese coproducent krijgen €55.000 elk. De regisseurs zijn geen onbekenden in Rotterdam. Miroslav Slabosjpitski baarde dit jaar opzien met The Tribe en gaat nu Luxembourg maken, over een politieman die werkt in de vervreemdingszone rondom Tsjernobyl. Anoch Suwichakornpong won in 2010 een Tiger Award met Mundane History en werkt aan By the Time it Gets Dark, een reflectie op de Thaise geschiedenis en maatschappij. De Iraanse Alireza Khatami was eerder in Rotterdam vertegenwoordigd met korte films en is bezig met zijn speelfilmdebuut Oblivion Verses, over een oude man die werkt in een moratorium. Tenslotte is er nog het project Monos, van Alejandro Landes en Alexis Dos Santos (Glue, Unmade Beds), dat gaat over een groep tienersoldaten die een ontvoerde Amerikaanse vrouw in leven moet houden in de Colombiaanse jungle.