It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 11 januari 2014

  • Datum 11-01-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Afscheid van de Maan

Selectie van de Tiger Competitie is compleet. Van Kooten en Visschedijk samen in een film. CineCity in Vlissingen breidt uit. Belgische tax shelter dreigt te ontsporen. Drie Platina Films. Midden in de Winternacht internationaal bijzonder succesvol. Marketingprijs voor scenarist van De Marathon. Zilveren Roos voor bioscoopondernemer Joachim Wolff. En weer een prijs voor het affiche van De Nieuwe Wildernis.

De selectie voor de Hivos Tiger Awards Competitie is compleet. Vijftien titels dingen mee naar drie Tiger Awards ter waarde van 15.000 euro. In december waren de eerste vijf titels al bekend gemaakt: Anatomy of a Paper Clip (Akira Ikeda), Concrete Clouds (Lee Chatametikool), Happily Ever After (Tatjana Bozic), Riocorrente (Paulo Sacramento) en Vergiss mein ich (Jan Schomburg). Onder de resterende tien films bevindt zich één Nederlandse titel: Afscheid van de Maan, de tweede speelfilm van Dick Tuinder, wiens debuut Winterland (2009) ook vertoond is op het IFFR. De overige mededingers naar een Tiger Award zijn: Casa grande (Fellipe Barbosa), Han Gong-Ju (Lee Su-Jin), The Hope Factory (Natalia Mechaninova), Mein blindes Herz (Peter Brunner), Stella Cadente (Luis Miñarro), Something Must Break (Ester Bergsmark), Viktoria (Maya Vitkova) en War Story (Mark Jackson).

Ook het deelnemersveld voor de strijd om de drie Tiger Awards voor Korte Films is bekend. Uit Nederland is één titel afkomstig, Inferno van beeldend kunstenaar Yael Bartana. De 24 titels die strijden om de drie Canon Tiger Awards for Short Films, zoals de prijs officieel heet, zijn afkomstig uit vijftien landen. Een jury bestaande uit tweevoudig Tiger Award-winnares Mati Diop, Stedelijk Museum-conservator Bart Rutten en kunstenaar Mika Taanila, bepaalt wie er met de cheque van drieduizend euro en een videocamera naar huis gaan. De prijzen worden uitgereikt op 26 januari. De jury nomineert tevens een film die kans maakt op de korte filmprijs van de jaarlijkse European Film Awards.

Kim van Kooten en Lies Visschedijk zijn binnenkort samen in een film te zien. De opnames voor Onder het hart zijn inmiddels begonnen. Het drama, dat geregisseerd wordt door Nicole van Kilsdonk, gaat over biologe Masha (Van Kooten) die verliefd wordt op de net gescheiden huisarts Luuk (Koen De Graeve) en daardoor in botsing komt met zijn ex (Visschedijk). Bijrollen zijn er voor Frank Lammers en Frieda Pittoors.

CineCity in Vlissingen, de hoofdlocatie van festival Film by the Sea, gaat uitbreiden. Er komt een grote zaal bij, die 750 stoelen telt. Het is de bedoeling dat het een multifunctionele uitbreiding wordt, die voor meer dan alleen film is te gebruiken. De nieuwe grote zaal, ontworpen door architect Peter Flamend die ook CineCity bouwde, krijgt een eigen entree en foyer. Het gebouw moet over twee jaar klaar zijn voor gebruik.

De Belgische tax shelter voor filmproducties dreigt keihard te ontsporen door misbruik. Regisseurs, scenarioschrijvers en producenten luiden daarom de noodklok met open brieven in onder andere De Morgen en De Standaard. Het systeem van fiscale voordelen dat elf jaar geleden werd geïnitieerd en een paar jaar lang zorgde voor een sterke opleving van de Belgische filmindustrie, is gekaapt door fraudeurs die investeerders onrealistische rendementen voorspiegelen en piramidespel-achtige constructies optuigen. Het gedrag van deze cowboys schaadt het imago van de sector als geheel. Bonafide producenten lukt het steeds moeilijker om geld te vinden. De Belgian Film producers Association wil een aanscherping van de controles, maar beoordeelt een grondige hervorming overbodig.

De voor de bioscopen extreem goed verlopen decembermaand is vooral te danken een beperkt aantal titels. Nederlandse films deden het goed. Drie toptitels promoveerden van de gouden naar de platina status. Mannenharten van Mark de Cloe wist binnen een maand tijd meer dan 400.000 bezoekers te trekken. Ook Mees Kees op kamp, Barbara Bredero’s verfilming van Mirjam Oldenhave’s kinderboekenreeks, kreeg een Platina Film toegekend. En dan is er nog een platina status voor de romantische komedie Soof van Antoinette Beumer.

Er is veel internationale interesse voor Midden in de Winternacht, dat in eigen land al ruim 200.000 bezoekers wist te trekken. Onder de alternatieve titel A ChristMoose Story is de film verkocht aan Duitsland, Frankrijk, Wallonië en een aantal Oost-Europese landen. De Duitse distributeur KSM Film denkt de familiefilm rond kerst 2014 uit te brengen. Sales agent Attraction Distribution hoopt tijdens de Berlinale de film aan nog meer landen te verkopen.

Acteur en cabaretier Martin van Waardenberg heeft de Rotterdam Marketing Award gewonnen voor het script dat hij schreef voor De Marathon. De jury noemde de film ‘een o zo Rotterdams verhaal… Rondom een iconisch Rotterdam evenement’. De Rotterdam Marketing Award wordt sinds 2001 jaarlijks uitgereikt aan iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het imago van de stad.

De nieuwjaarsreceptie van NVB, NVF en FPN is traditiegetrouw het moment om de branchecijfers over het afgelopen jaar te presenteren — ook over 2013 weer groei, hetzij afvlakkend. Het is tevens de gelegenheid voor eerbetoon: de uitreiking van de Zilveren Roos. Die ging dit keer naar Joachim Wolff, de man achter bioscoopconcern Wolff maar belangrijker nog, pionier op het gebied van marktonderzoek in de filmbranche en oprichter van de Stichting Filmonderzoek. Aan de Zilveren Roos is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. De 5.000 euro die horen bij aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje ging naar bioscoopondernemer Joep Caubo, die dit jaar een theater heeft geopend in Venlo.

Al twee keer eerder ging de hoofdprijs van de TV Krant Filmposter Verkiezing naar het affiche van een Nederlandse film: Oorlogswinter in 2008 en Sint in 2010. In 2013 kreeg De Nieuwe Wildernis de meeste van de ruim zestigduizend uitgebrachte stemmen. Op twee eindigde The Hobbit: The Desolation of Smaug en nummer drie is Daglicht geworden. De Nieuwe Wildernis won in oktober ook al de Cinema.nl Afficheprijs 2013.