It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 11 februari 2017

  • Datum 11-02-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ron Goossens Low-Budget Stuntman

Goud voor Ron Goossens Low-Budget Stuntman. IMDb gooit deur dicht voor trollen. Brimstone verkocht aan 24 landen. Nederland goed vertegenwoordigd op Berlinale. Documentaire over opgesloten Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov in première. Geactualiseerde biografie Verhoeven gelanceerd. Annie Award voor The Red Turtle. Thekla Reuten speelt in Red Sparrow. Italiaanse prijs voor J. Kessels. Home-entertainment groeit als kool. Goya voor Elle. Schokkend Nieuws viert jubileum. Ere-Gouden Beer voor kostuumontwerper Milena Canonero. Nominaties voor filmmuziekprijzen bekend.

Steffen Haars en Flip van der Kuil evenaren hun successen New Kids: Turbo en Bros Before Hos. Ook hun nieuweling Ron Goossens Low-Budget Stuntman is in no time goud. Anderhalve week had de komedie nodig om meer dan 100.000 bezoekers te trekken.

Gebruikers van de Internet Movie Database (IMDb) moeten het voortaan stellen zonder het discussieforum. Moederorganisatie Amazon heeft in een verklaring laten weten dat het platform waar gebruikers films bespreken en beoordelen "niet langer een positieve en bruikbare beleving" is. Met andere woorden: er zijn teveel reaguurders met weinig opbouwend commentaar. Gebruikers geven aan dat er de laatste jaren inderdaad meer trollen zijn gesignaleerd. IMDb is overigens niet de enige site die haar commentaarfunctie stopzet. Ook nieuwssites Bloomberg en Reuters hebben de inspraakmogelijkheden beperkt.

Brimstone is hard op weg een internationale hit te worden. De rechten voor Martin Koolhovens western zijn verkocht aan 24 landen. De film zal binnenkort ook te zien zijn in onder andere de VS, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. In Nederland trok Brimstone al meer dan 150.000 bezoekers.

De Berlinale is onderweg en de Nederlandse inbreng is weer aanzienlijk. Twee Nederlandse coproducties zijn geselecteerd voor het Panorama-programma: The Wound en Centaur. Het aantal jeugdfilms van vaderlandse bodem is traditioneel hoog. Uilenbal beleeft in Berlijn zijn internationale Première. Voor de Generation 14Plus-sectie is de Nederlands-Braziliaanse coproductie Don’t Swallow My Heart, Alligator Girl! geselecteerd. In Forum draaien twee Nederlandse coproducties: The Sea Stares at Us from Afar en Mzis qalaqi. Forum Expanded bevat The Brick House en Tashlikh (Cast Off).

Nog meer Berlinale-nieuws. Vandaag gaat de documentaire The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov in première. De Oekraïense filmmakers Oleg Sentsov werd in mei 2014 gevangen genomen omdat hij zich uitsprak tegen de Russische annexatie van de Krim. Na een showproces werd hij veroordeeld tot twintig jaar wegens "het plegen van terreurdaden". Na afloop van de film bepleit Mike Downey, de vice-voorzitter van de European Film Awards, nogmaals Sentsovs vrijlating.

De biografie van Paul Verhoeven is alweer ruim twintig jaar oud. In 2008 werd hij bijgewerkt. Maar inmiddels is het weer tijd voor een update. De nieuwe versie van Rob Scheers’ boek is vorige week gelanceerd in de Utrechtse boekhandel Broese. De regisseur nam zelf het eerste exemplaar in ontvangst.

Vorig weekend werden de Annie Awards uitgereikt, de Oscars van de animatie. En er was Nederlandse succes. The Red Turtle van Michael Dudok de Wit won in de categorie Beste Onafhankelijke Animatiefilm. De grote winnaar van de avond was Zootopia, dat met zes prijzen naar huis ging.

Thekla Reuten heeft een rol in een internationale productie binnengesleept. De actrice zal in het najaar te zien zijn in Red Sparrow, een spionagethriller met Hennifer Lawrence in de hoofdrol. Welke rol Reuten speelt is nog niet duidelijk. Eerder was ze te zien in onder andere In Bruges en The American.

J. Kessels
is in Turijn in de prijzen gevallen. De komedie van Erik de Bruyn is op het Oiff Turin Filmfest uitgeroepen tot beste film van het festival. De verfilming van P.F. Thomése’s roman was de enige Nederlandse titel in de achttien films tellende competitie.

Home-entertainment is booming business. Vorig jaar bedroeg de home video en betaal-tv-markt ruim €233 miljard, becijferde het Amerikaanse bureau Future Source Consulting. In vergelijking met 2015 is dat een stijging van 3%. De verwachting is dat de groei de komende jaren gewoon doorzet en dat in 2020 de omzet rond de €260 miljard ligt. Streaming video is verantwoordelijk voor de grootste groei. De verkoop van DVD en Blureay kromp met 13%.

En weer is het prijs voor Paul Verhoeven. Na een Golden Globe heeft Elle nu ook een Goya gekregen. In de strijd om de belangrijkste Spaanse filmprijs versloeg de thriller Genius, I, Daniel Blake en Saul Fia. Elle is nu nog in de race voor een César, de topprijs in Frankrijk.

Een kwart eeuw geleden begonnen als zwart-wit blaadje op A4-formaat maar inmiddels een volwassen tweemaandelijks blad over horror, sciencefiction en fantasy. Schokkend Nieuws bestaat 25 jaar en dat wordt passend gevierd. Het jubileumnummer heeft een speciaal door Erik Kriek getekende cover. En op 1 april is het feest in het Amsterdamse filmtheater Kriterion. Vertoond wordt onder andere Army of Darkness, gemaakt in het geboortejaar van het blad.

Kostuumontwerper Milena Canonero krijgt een ere-Gouden Beer. De Italiaanse kreeg eerder al negen Oscars. Ze verzorgde de aankleding in klassiekers als Barry Lyndon, A Clockwork Orange, The Shining en Dick Tracy.

Twee films met Nederlandse inbreng maken kans op een prijs voor beste filmmuziek. Elle en The Red Turtle zijn genomineerd voor de prijzen van de Vereniging van Internationale Filmmuziekcritici. La La Land kreeg de meeste nominaties: vijf in totaal. De prijzen worden uitgereikt op 23 februari.