It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 11 april 2015

  • Datum 11-04-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jalanan, winnaar van de CinemAsia Audience Award

The Coffin in the Mountain winnaar van hoofdprijs CinemAsia. Record bioscoopbezoek tijdens Paasweekend. Gouden film voor Bloed, zweet & tranen. Gooische Vrouwen 2 nadert select clubje ‘Nederlandse films met meer dan 2 miljoen bezoekers’. Sylvia Hoeks gecast voor Luc Besson-productie. Documentaire Hella de Jonge naar buitenlandse festivals. Tweede editie Opgedoekt tijdens Vlaamse Film Festival. Romkom-koning Johan Nieuwenhuis maakt nieuwe film.

Een gitzwarte en gelaagde whodunnit met neo-noir elementen die zich afspeelt op het Chinese platteland, is de winnaar geworden van de CinemAsia Jury Award 2015. The Coffin in the Mountain won eerder al prijzen op festivals in Taipei en Venetië. De Amsterdamse jury onder leiding van regisseur Jean van de Velde bestempelde de film van Yukun Xin als ‘een film die zijn publiek verovert’. De publieksprijs ging naar Jalanan. De documentaire van de Indonesische filmmaker Daniel Ziv volgt straatmuzikanten Boni, Ho en Titi op hun zwerftocht door de straten van Jakarta. CinemAsia wordt dit weekend voortgezet in Natlab Plaza Futura (Eindhoven) en reist dan door naar Den Haag (18 april Filmhuis Den Haag) en Rotterdam (19 april Worm).

Er werden afgelopen Paasweekend geen records gevestigd in de Bilt, op de nationale meubelboulevards of aan de Duitse grens, maar wel in de bioscopen van Nederland. Nooit eerder was het bezoekersaantal in vier dagen — van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag — zo hoog: bijna 600.000 kaartjes werden er verkocht. Dat is bijna een verdubbeling van eerdere records uit 2010 en 2013. Marktleider Pathé was spekkoper met 217.000 bezoekers. Eén film was verantwoordelijk voor bijna de helft van alle verkochte tickets: Fast and Furious 7. De film met Vin Diesel beleeft daarmee de op een na beste opening ooit in de Nederlandse bioscoop — alleen Skyfall trok meer publiek.

Bloed, zweet & tranen heeft meegeprofiteerd van het enthousiaste bioscoopbezoek tijdens Pasen. Binnen vier dagen wist de biopic over volksheld en Heineken-grootverbruiker André Hazes meer dan 100.000 bezoekers te trekken. Matheu Hinzen, die de jonge Hazes speelt, en regisseur Diederick Koopal hebben hierom de Gouden Film uitgereikt gekregen. Scenarist Frank Ketelaar kreeg de Gouden Pen.

Bloed, zweet & tranen zal nog een tijdje Hazes-fans moeten blijven trekken om in de buurt te komen van Gooische Vrouwen 2. De film met Linda de Mol kan naar verwachting dit weekend zijn twee miljoenste bezoeker verwelkomen. Slechts zes Nederlandse films is dat eerder gelukt, voor het laatst Flodder in 1986. Het eerste deel van Gooische Vrouwen bleef steken op 1.919.982 bezoekers. Het succes van de sequel vergroot de kans op een deel drie, hoewel regisseur Will Koopman tegen het AD heeft gezegd ‘daar nog niet mee bezig te zijn’. Het is overigens onwaarschijnlijk dat Gooische Vrouwen 2 de best bezochte Nederlandse film aller tijden van de troon stoot. Turks Fruit wist in 1973 ruim 3,3 miljoen bezoekers te trekken.

Gouden Kalf-winnares Sylvia Hoeks (Duska) gaat samenwerken met Oscar-winnaar J.K. Simmons (Whiplash). Beide zijn namelijk gecast voor de internationale actiethriller The Lake, die geproduceerd wordt door Luc Besson en geregisseerd door Steven Quale. The Lake gaat over een team Navy Seals die in een Servisch meer op een lang verloren gewaande schat stuit. De film wordt in 2016 in de bioscoop verwacht.

De landelijke tournee die Hella de Jonge tot half mei maakt met haar documentaire Verlies niet de moed is een groot succes. De film over De Jonge’s joodse familie die de Holocaust niet overleefde trekt volle zalen. Op 4 mei is Verlies niet de moed te zien op televisie, maar de film gaat ook naar het buitenland. Begin mei wordt hij vertoond op een festival in Macedonië en in het najaar is hij te zien in het Anne Frank Center in New York. Ook heeft De Jonge een uitnodiging voor een festival in Taiwan op zak.

De eerste editie van Opgedoekt, de Utrechtse ‘zwerfbioscoop’, was compleet uitverkocht. Tijd dus voor een vervolg. In samenwerking met het Vlaamse Film Festival wordt dat gehouden op 2 mei om 20:30 ergens in Utrecht. De exacte locatie en de titel van de vertoonde film worden pas op de dag van de vertoning bekend gemaakt. Eén ding staat vast: het zal Vlaams zijn. De voorfilm wordt begeleid door een live soundtrack van de Utrechtse band Woods on Fire.

Johan Nijenhuis, de Nederlandse koning van de romkom, werkt aan een nieuwe film. Rokjesdag gaat de opvolger van Verliefd op Ibiza en Toscaanse Bruiloft heten. Zoals de titel impliceert, zal de film pas gedraaid kunnen worden als de thermometer boven het ‘warmetruiniveau’ komt. Het is dus wachten op de eerste echte lentedag voordat de opnames in het Vondelpark en op het Museumplein gemaakt worden. Rokjesdag gaat over singels die elkaar tijdens een kookworkshop in Amsterdam tegenkomen. Verwachte release: voorjaar 2016.