It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 10 september 2016

  • Datum 10-09-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tonio

Tonio Nederlandse inzending voor Oscar Beste Buitenlandse Film. Parade dingt mee naar animatie-Oscar. Grootste Nederlandse staatsprijs voor kunst naar Steve McQueen. Weer gedoe rond nieuwbouw filmhuis Arnhem. Lintje voor jubilerende Michiel van Erp. The Salesman wint publieksprijs World Cinema Amsterdam. Cinekid viert dertigste verjaardag met vertoning Stand by Me. Paolo Sorrentino maakt film over Berlusconi. Sony biedt weigerachtige Daniel Craig monsterbedrag om nog een keer Bond te spelen. Ere-Oscar voor vechtfilmheld Jackie Chan. Hannah Hoekstra beste actrice in Montreal. Gouden Suikerbiet voor Moving Landscapes.

Tonio gaat namens Nederland meedingen naar een Oscar. De boekverfilming van Paula van der Oest is gekozen uit een selectie van elf films om ingezonden te worden in de categorie Beste Buitenlandse Film. Na Zus & Zo in 2002 en Lucia de B. in 2014 is het de derde film van Van der Oest om Nederland te vertegenwoordigen bij de prijs der prijzen.

Ook voor de categorie korte animatie is een keuze gemaakt. Parade van Digna van der Put wordt namens Nederland ingezonden voor de Oscars. De film over zes fluitspelers die op verkennningstocht gaan door een landschap van uniformen ging in december in première tijdens het London International Animation Festival en reisde daarna langs festivals in onder andere Brussel, Annecy en Melbourne. Parade is nog te zien tijdens het Nederlands Film Festival.

En weer wordt Steve McQueen gelauwerd. Niet zo lang geleden kreeg hij — als jongste regisseur ooit — een fellowship van het British Film Institute aangeboden. Nederland, waar de kunstenaar en regisseur van Hunger en 12 Years a Slave woont, kon niet achterblijven. Dus krijgt McQueen de Johannes Vermeer Prijs 2016. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, waar een bedrag van €100.000 aan is verbonden dat de winnaar mag besteden aan een project op zijn of haar werkterrein. Eerdere winnaars waren Rem Koolhaas, Irma Boom en Marlene Dumas.

De Arnhemse politiek is een wespennest en Henk Bitter, directeur van filmhuis Focus, weet dat als geen ander. Al jaren wordt er gesteggeld over een nieuwe locatie met bijbehorend, groter pand voor het theater en iedere keer steekt iemand weer een stok tussen de spaken. Nu ligt er eindelijk een plan om op het Kerkplein nieuwbouw te plegen, komen de omwonenden en marktkooplui in het geweer. Maandag buigt de Raad van State zich over hun bezwaren tegen het 11,4 miljoen euro kostende plan. Overlast en omzetderving zijn de argumenten. Wethouder Elfrink van de SP liet via lokale media weten: "jammer maar helaas". Uiterlijk 23 oktober zal de Raad van State uitspraak doen.

Een kwart eeuw regisseren heeft Michiel van Erp een lintje opgeleverd. Tijdens de filmweek die ter ere van zijn jubileum is gehouden in Het Ketelhuis werd hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding werd hem overhandigd door wethouder Kasja Ollengren en Paul de Leeuw.

The Salesman is de winnaar van de publieksprijs tijdens World Cinema Amsterdam. De maker, Asghar Farhadi, won de prijs ook al in 2011 met A Separation. The Salesman was in Cannes goed voor onderscheidingen in de categorieën beste scenario en beste acteur (Shahab Hosseini). De film draait vanaf 8 december in de bioscoop.

Cinekid viert dit jaar haar dertigste verjaardag. Reden om een speciale vertoning te organiseren van Stand by Me, een klassieker die ook precies drie decennia oud is. De jeugdfilm is gebaseerd op het boek The Body van Stephen King. In de hoofdrollen onder ander River Phoenix en Corey Feldman, grootheden in de jaren tachtig. Het festival opent op 15 oktober met Uilenbal van Simone van Dusseldorp.

De handel en wandel van Silvio Berlusconi — daar zitten wel honderd films in. Paolo Sorrentino gaat nu de eerste maken. De regisseur van La Grande Bellezza schrijft momenteel het script met de werktitel Loro, meldt vakblad Variety. In 2008 maakte Sorrentino al een filmisch portret van Giulio Andreotti, de zevenvoudige premier van Italië die banden onderhield met de maffia en vrijmetselaarsloge P2.

Daniel Craig zou liever zijn polsen doorsnijden met een kapot geslagen drinkglas dan nog een keer in de huid kruipen van James Bond. Maar Sony Pictures wil hem per se nog een keer de superspion zien spelen. Het filmconcern heeft hem nu €135 miljoen geboden, weet RadarOnline te melden. Craig is 007 sinds 2005 en verdiende daar €49 miljoen aan. De vier films met hem in de hoofdrol waren commercieel bijzonder succesvol. Producent Barbara Broccoli werkt al aan twee nieuwe films en heeft nog geen antwoord ontvangen van de acteur.

Een ‘echte’ Oscar heeft hij nooit gehad. Hij is zelfs nooit genomineerd, Maar nu krijgt Jackie Chan, maker van en acteur in meer dan dertig martial arts films, een ere-Oscar. Behalve Chan gaan er ook oeuvre-onderscheidingen naar filmmakers Anne Coates en Frederick Wiseman, en casting-agent Lynn Stalmaster.

De hoofdrol in De Helleveeg heeft Hannah Hoekstra een prijs opgeleverd in Montreal. De actrice was de enige Nederlandse winnaar tijdens het internationale filmfestival in de Canadese stad.

De korte documentaire Moving Landscapes van regisseur Froukje van Wengerden is uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Suikerbiet. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens openluchtfestival Zienemaan & Sterren in Groningen en is bedoeld voor de beste korte film in Noord-Nederland.