It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 10 maart 2018

Tanzania Transit
Tanzania Transit in wereldpremière tijdens Tribeca Filmm Festival. Kijkcijfers Oscar-gala kelderen. Groei Europese VOD-abonnementen explosief. Nederland krijgt eigen Netflix-serie. Hisko Hulsing werkt aan Amazon-productie Undone. Ziggo stopt met analoge tv. Prequel The Sopranos in de maak. The Weinstein Company toch niet verkocht. Daphnis et Chloé in première in Concertgebouw. Cinemien vertoont films via site. Makers eerste editie Centraal bekend.
Tanzania Transit, de tweede lange documentaire van Jeroen van Velzen, is geselecteerd voor het Tirbeca Film Festival. In de film volgt Van Velzen treinreizigers die gedurende drie dagen en nachten Tanzania doorkruisen. De regisseur heeft zelf in Oost-Afrika gewoond, waar hij als kind naartoe verhuisde. Hij debuteerde in 2012 als documentairemaker met Wavumba. Ook die film ging in wereldpremière in New York en won toen de Best New Documentary Director Award. Het Tribeca Film Festival vindt plaats van 18 tot en met 29 april.
Het was een tam feestje, de Oscar-uitreiking vorig weekend. En dat wordt weerspiegeld door de kijkcijfers. ‘Slechts’ 26,5 miljoen Amerikanen keken naar de bijna vier uur durende uitzending en dat is een dieptepunt. Vorig jaar keken nog 33 miljoen mensen. Volgens analisten zijn de lage kijkcijfers te wijten aan de ‘relatief kleine films’ die met de prijzen aan de haal gingen. Maar het is onmiskenbaar dat de populariteit van prijzengalaprogramm’s tanende is. Ook het kijkpubliek van de Grammy’s daalde dit jaar met 24%. Bij de Golden Globes bedroeg de daling 5%. Misschien heeft het Oscar-gala na negentig edities zijn langste tijd gehad als tv-format.
Het aantal VOD-abonnementen in Europa zit flink in de lift. Dat blijkt uit onderzoek van het European Audiovisual Observatory. Niet minder dan 38,7 miljoen Europeanen hadden in 2016 een abonnement op Netflix, Amazon of een andere VOD-dienst. Dat is een jaarlijkse groei van 128% tussen 2011 en 2016. Noord-Europa heeft de hoogste penetratiegraad, met Scandinavië als absolute koploper.
Ook Nederland krijgt z’n eigen Netflix-serie. Duitsland, Frankrijk en Denemarken hadden al zo’n original. De plannen passen binnen de strategie van de VOD-gigant om meer internationale programma’s te produceren. Meer dan de helft van de 117 miljoen Netflix-abonnees wonen buiten de VS.
Nog meer VOD-nieuws met een Nederlands tintje. Amazon produceert momenteel Undone, een half uur durende animatie voor volwassenen en daar is Hisko Hulsing (Montage of Heck) bij betrokken. De Nederlander geeft leiding aan een team animatoren en is verantwoordelijk voor de production design. Undone gaat over Alma die na een ernstig auto-ongeluk in een parallelle werkelijkheid terechtkomt.
Het einde van analoge tv is nabij. Kabelbedrijf Ziggo heeft aangekondigd de laatste restanten analoge tv in het netwerk de komende twee jaar op te ruimen. Vanaf 2020 wil Ziggo een zogenaamd next generation network aanbieden dat volledig digitaal is. Het is de bedoeling dat het stabieler en sneller is.
James Gandolfini zal er niet bij zijn. De vertolker van Tony Soprano, de spil waar de hitserie The Sopranos om draaide, overleed in 2013. Maar andere personages uit de serie zullen wel verschijnen in de prequelfilm die nu in de maak is. Het initiatief komt van David Chasem de schrijver en regisseur van The Sopranos. Vakblad Variety weet te melden dat de film de voorlopige naam The Many Saints of Newark heeft gekregen. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig, als Italiaanse en Afro-Amerikaanse bendes elkaar bestrijden op leven en dood.
De verkoop van The Weinstein Company gaat toch niet door. Eerder was er sprake van dat een investeringsgroep het productiebedrijf van de in opspraak geraakte Harvey Weinstein zou overnemen voor $500 miljoen. Maar het boekenonderzoek leverde ’tegenvallende informatie’ op, een eufemisme voor een schuld die groter is dan gedacht.
Symphonic Cinema bestaat al een tijdje, acht jaar, maar is nog niet echt bekend bij het grote publiek. Daar kan op 28 april verandering in komen. Dan vindt in het Concertgebouw in Amsterdam de wereldpremière plaats van Daphnis et Chloé van Lucas van Woerkum. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt het gelijknamige werk van Maurice Ravel terwijl de filmmaker tussen de musici zit en live de film synchroniseert met de muziek.
Cinemien biedt als eerste Nederlandse distributeur de mogelijkheid om via de website films te kijken. Momenteel worden er 21 titels aangeboden, waaronder 45 Years, Layla M. en Walk With Me. De komende maanden worden er meer films toegevoeg, variërend van arthouse tot klassiekers, documentaires en gay cinema.
De makers van het eerste seizoen van Centraal, de opvolger van One Night Stand, zijn bekend. In totaal zijn er 64 voorstellen ingediend door regisseurs en scenarioschrijvers. Twaalf werden geselecteerd. Onder begeleiding van scenarioschrijver Mieke de Jong ontwikkelen zij hun plannen die samen een zesdelige dramaserie vormen waarin station Rotterdam Centraal een verbindende rol speelt. Geselecteerd zijn: Wat je vindt, mag je houden (regie: Nina Spijkers, scenario: Myranda Jongeling), Vuil Water (Francisca Toetenel), Twee (Ari Deelder, Lenina Ungari Smits), Teef (Laurens Jans, Randy Oost), Strawberry Paradise (Sarah Veltmeyer), Rood of wit (Jelle Posthuma), Khata (Aiman Hassani), Kármánlijn (Maurice de Bruijne), Kamer te huur (Tim Kamps, Lotte Tabbers), I’m gonna choke your chicken (Daan Bunnik, Gerry de Hoogh), Beenlampman (Kurt Platvoet, Emily Reekers), Afua (Sia Hermanides, Ilse Ott).