It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 10 juni 2017
Eerbetoon René van Nie in EYE. Europese oeuvreprijs voor Aleksandr Sokurov. IFFR KINO kijkt terug op succesvol eerste seizoen. Peter van der Vorst hekelt kijkcijfermethodiek. Amsterdammer Kees van Oostrum weer voorzitter Amerikaanse filmmakersbond. Acht realiseringsbijdragen van Filmfonds. Daniel Cornelissen wint Duitse prijs. Tom Cruise verklapt titel Top Gun-vervolg. Terry Gilliams Don Quixote-film eindelijk klaar. Koreaanse bioscoopketen hoeft Netflix-film ook niet. Jury Film by the Sea compleet. Wilco Wolfers CEO van eONE. Negen documentaires ondersteund via OASE.
De op 23 mei jongstleden overleden filmmaker René van Nie (1939-2017) krijgt een passend laatste eerbetoon. Op 19 juni vertoont EYE zijn tweede speelfilm Kind van de zon uit 1975. Met deze film over de brute behandelmethodes in de psychiatrie brak De Nie door. Kind van de zon gaat over een dorpsmeisje dat vereenzaamt in de grote stad, in een inrichting wordt opgenomen en als schizofreen wordt gediagnosticeerd om vervolgens met electroshocks te worden behandeld. Na deze film maakte De Nie nog verschillende maatschappelijk betrokken films, zoals Een stille liefde (1977) en Doodzonde (1978).
De European Film Academy heeft haar dertigste prijzengala aangegrepen om Aleksandr Sokurov in het zonnetje te zetten. De Rus krijgt een Lifetime Achievement Award. Sokurovs carrière gaat terug tot eind jaren zeventig, toen hij films maakte die in de Sovjet-Unie verboden werden. Mother and Son (1997) betekende zijn grote doorbraak. Ook Moloch, Taurus en Faust leverden de filmmaker diverse international prijzen op. Sokurov krijgt zijn onderscheiding uitgereikt op 9 december.
IFFR KINO kijkt tevreden terug op een eerste seizoen. Afgelopen week werd dat eerste jaar afgesloten met de vertoning van Following, het debuut van Christopher Nolen wiens Dunkirk binnenkort in première gaat. Sinds oktober 2016 programmeert het International Film Festival Rotterdam iedere eerste woensdag van de maand een eigen avond in het Rotterdamse filmtheater KINO, de plek waar een groot deel van de vroege festivalhistorie ligt. Acht avonden trokken in totaal 920 bezoekers.
De kijkcijfers van Stichting KijkOnderzoek zouden niet deugen. Dat stelt in ieder geval Peter van der Vorst in zijn column in Televizier, het omroepblad van de AVROTROS. Hij hekelt de in zijn ogen antieke steekproefmethode waarbij peilers de gegevens van 1250 huishoudens extrapoleren. Onbetrouwbaar en achterhaald in deze tijd waarin zo goed als alles meetbaar is, vindt Van der Vorst.
Kees van Oostrum is herkozen tot voorzitter van de Amerikaanse bond voor filmmakers (ASC). Van Oostrum, die studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam en via een beurs terechtkwam in de VS waar hij vooral veel tv-documentaires draait, is in eigen land bekend van Het bittere kruid (1985). Zijn zittingstermijn bedraagt één jaar.
Er waren 21 inzendingen en daarvan zijn er acht gehonoreerd: zeven kortfilms en één documentaire. Die filmprojecten krijgen in het kader van talentontwikkeling een realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds van maximaal €30.000. Het gaat om de volgende titels: A Kiss, Eenheid, Eyes on the Road, In de Zomer, Kind, L’été et tout le reste, Liminal Space en Alles in de Wind. De films worden binnen twaalf maanden geproduceerd en uitgebracht.
Daniel Cornelissen is een Duitse prijs rijker. De acteur werd tijdens het internationale kortfilmfestival 20 minmax uitgeroepen tot beste acteur. Cornelissen speelt de hoofdrol in Buddy, over een jongen die de liefde van zijn ex probeert terug te winnen door hem bij te staan tijdens een hiv-onderzoek.
Zit er een houdbaarheidsdatum op actiehelden? Als het aan Tom Cruise ligt niet. De acteur is inmiddels 54 jaar oud en gaat gewoon lekker door met het uitbaten van diverse actiefranchises. Ook Top Gun (1986) wordt dertig jaar na dato weer eens afgestoft. Het vervolg krijgt geen obligate 2 in de titel — dat wilde Cruise niet. Het vervolg van de vliegeniersfilm heet Top Gun: Maverick. De opnames beginnen volgend jaar.
Geen andere film komt zo in aanmerking voor de prijs voor grootste pechproject als The man who killed Don Quixote. Regisseur Terry Gilliam (voormalig lid van Monty Python) begon er al in 1998 aan. Geldgebrek, oudtestamentisch noodweer, een hernia van de hoofdrolspeler en zo nog wat rampen zorgden echter voor een vroegtijdig einde. Daarover werd in 2002 de documentaire Lost in La Mancha gemaakt. Gilliam bleef tegen beter weten in geloven in zijn film. En eindelijk kan hij dan nu zeggen dat het zover is: it’s a wrap. De hoofdrollen worden vertolkt door Adam Driver, Olga Kurylenko en Jonathan Pryce. De film komt waarschijnlijk uit in 2018.
In Cannes greep Okja naast de prijzen. De film werd wel veel besproken maar dat was vooral omdat het een Netflix-titel betreft die niet regulier in de bioscoop was uitgebracht en daarom volgens sommigen niet voor prijzen in aanmerking zou mogen komen. Netflix besloot vervolgens Okja wel in een beperkt aantal landen uit te brengen, waaronder Zuid-Korea, thuisland van de regisseur Bong Joon-ho. Bioscoopketen CJ-CGV heeft echter laten weten niets te zien in een gelijktijdige release op groot en klein scherm. Het is nog onbekend of de tweede grote bioscooppartij in het land, Lotte Cinema, de film wel gaat vertonen.
Net als voorgaande jaren is Adriaan van Dis juryvoorzitter tijdens festival Film by the Sea. Hij krijgt gezelschap van regisseur Paula van der Oest, muzikant Peter Slager, presentatrice Floortje Dessing, regisseur Robert-Jan Westdijk, actrice Ariane Schluter en schrijvers Oek de Jong en Hans Maarten van den Brink. De jury zal zich buigen over twaalf boekverfilmingen. De 2017-editie van Film by the Sea vindt plaats van 8 tot en met 17 september in Vlissingen.
Wilco Wolfers is de nieuwe grote man bij filmdistributeur Entertainment One Benelux. Hij neemt het stokje over van de pensionerende Jan Kouwenhoven. Wolfers heeft een lang verleden in het filmwezen. Wij was onder andere managing director bij Warner Bros, CEO van A-Film en voorzitter van branchevereniging NVF.
Negen documentairemakers krijgen ieder €80.000 in het kader van OASE, het programma vna het Prins Bernhard Cultuurfonds voor de ontwikkeling van lange documentaires met cinematografische kwaliteit. Het gaat om de volgende makers en films: Barbara Makkinga (UTTO utto utto), Ditteke Mensink (Het ochtendkoor), Sjoerd Oostrik (Marañon), Rolf Orthel (Dagboek verbeelding), Joris Postema (De bloggers van Goma), Coc Schrijber (Look What You Made Me Do), Walter Stokman (De vreemdeling), Yan Ting Yuen (The Hong Kong Project) en Pim Zwier (O).