It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 10 januari 2016

  • Datum 10-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

History’s Future

Zeven wereldpremières in Tiger competitie. JT wordt omgeturnd tot Vue. Nieuw collectiecentrum EYE in gebruik genomen. Bon Bini Holland eerste Platina Film van 2016. Cinetree gaat internationaal. Netflix overal ter wereld nu actief, behalve in China. Xavier Dolan schrijft Netflix een boze brief. Aantal downloads van topfilms in 2015 sterk gestegen. Kodak gelooft in de comeback van de fysieke film. Zilveren Roos voor Tim Kuik, roosje voor Cineville.

Zeven uit acht, dat is geen slechte score. En dan hebben we het over het aantal wereldpremières in de Tiger competitie van het IFFR. Dat History’s Future van Fiona Tan meedingt naar de hoofdprijs van €40.000 was al enige tijd bekend. Daar zijn nu films uit onder andere Brazilië, Thailand, de VS en Paraguay bijgekomen. Het lijstje genomineerden wordt gecomplementeerd door: The Land of the Enlightened (Pieter-Jan De Pue), Motel Mist (Prabda Yoon), Oscuro animal (Felipe Guerrero), Radio Dreams (Babak Jalali), La última tierra (Pable Lamar), Where I Grow Old (Marilia Rocha), A Woman, a Part (Elisabeth Subrin).

JT wordt Vue, om te beginnen in Alkmaar. De bioscoopketen is vorig jaar voor €80 miljoen overgenomen door het Britse Vue, een van de grootste bioscoopbedrijven ter wereld, en krijgt een make-over. Voor het einde van 2016 moeten alle 21 JT-bioscopen voorzien zijn van een nieuwe huisstijl en inrichting. Het complex in Alkmaar opent op 14 februari de deuren.

EYE heeft afgelopen week haar nieuwe collectiecentrum in gebruik genomen. Het is voor het eerst dat de complete collectie van het Filmmuseum op één locatie is ondergebracht. Alleen de collectie nitraatfilms uit de periode 1895-1950 blijft vanwege brandveiligheid op een andere plek bewaard. Het collectiegebouw staat in Amsterdam-Noord, op tien minuten loopafstand van EYE.

De eerste Platina Film van 2016 is een feit. Bon Bini Holland heeft in de eerste week van het jaar de grens van 400.000 bezoekers overschreden. Vorig jaar wisten slechts twee Nederlandse films deze prestatie te evenaren: Michiel de Ruyter en Mees Kees op de planken.

Cinetree gaat internationaal. Het ‘gecureerde filmplatform’ dat is opgezet door actrice Hanna Verboom gaat in de toekomst ook buitenlandse kenners uitnodigen om selecties te maken. De eerste naam die bekend is gemaakt is Robert McKee, de Amerikaanse schrijver van het boek Story. Vanaf deze maand werkt Cinetree samen met Ooyala, de technische partner van onder andere Google. Dit voorjaar worden een nieuwe website en app gepresenteerd.

Netflix heeft werelddekking. Of bijna dan. Op China na is de streamingdienst nu actief in alle landen. Tot nu toe was Netflix stapsgewijs uitgerold in zo’n zestig landen, maar daar zijn afgelopen week in versneld tempo 130 landen aan toegevoegd. Topman Reed Hastings, die het nieuws bekend maakte tijdens de technologiebeurs CES in Las Vegas, zei te hopen in de nabije toekomst ook voet aan wal te krijgen in China.

Xavier Dolan is boos op de Britse afdeling van Netflix. Hij schreef het bedrijf een brief om te klagen over de manier waarop zijn film Mommy wordt uitgezonden. Dolan filmde een groot deel van de film in een afwijkende beeldverhouding, namelijk vierkant beeld, om de kijker emotioneel het verhaal in te trekken. Netflix streek het beeld weer glad tot het gangbare rechthoekige beeld. Dolan vindt dat getuigen van gebrek aan respect richting kijkers en film.

Het aantal downloads voor toptitels lag in 2015 beduidend hoger dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van Excipio. In 2014 was The Wolf of Wall Street met 30 miljoen downloads koploper. Afgelopen jaar was de nummer 1, Interstellar, goed voor 46,8 miljoen downloads. Ook alle andere titels in de top-10 scoorden hoger dan 30 miljoen.

Het lijkt erop dat Kodak bezig is aan een serieuze comeback. De wereldwijd belangrijkste producent van celluloid film heeft jaren van verlies achter de rug doordat steeds meer films digitaal werden geproduceerd. Maar afgelopen jaar werden er zeker negentig studio- en indieproductie opgenomen, waaronder Spectre, Star Wars: The Force Awakens en natuurlijk het op 70mm gefilmde The Hateful Eight. Kodak voorspelt dat de filmdivisie in 2016 weer winstgevend zal zijn. Om de terugkeer naar het analoge filmen nog eens kracht bij te zetten introduceerde het bedrijf afgelopen week een Super-8 camera. Wie een cartridge koopt met 15mm-film koopt daarmee ook gelijk de ontwikkeling van de film af. De eerste Super 8-camera dateert van 1965. De nieuwe versie, die in gelimiteerde oplage op de markt komt in 2016 en vanaf 2017 voor het grote publiek beschikbaar wordt gemaakt, combineert oude en nieuwe techniek. Zo laad de accu bijvoorbeeld op via een usb-aansluiting en zit er een tft-lcd in als viewfinder.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van NVBF en NVF zijn de Jan Nijland Zilveren Roos Awards uitgereikt. Laureaat was Tim Kuik, directeur van auteursrechtenorganisatie BREIN. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instantie die zich een groot deel van zijn of haar werkzame leven heeft ingezet voor de Nederlandse bioscoopwereld. Bij de prijs hoort een geldbedrag van €20.000. Het Jan Nijland Zilveren Roosje, de aanmoedigingsprijs van €5000 ging naar Cineville.