It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 1 november 2014

  • Datum 01-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy

If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy grote winnaar van VERS Awards 2014. Veertien Nederlandse films geselecteerd voor Chicago International Children’s Film Festival. Ruud van Hemert wilde Amerikaanse remake van Schatjes! maken. Zijn weduwe wil Papa is razend alsnog laten maken. John en Johnny samen op het witte doek. Oudste filmbeelden van Amsterdam gedigitaliseerd. Prix Europa voor Ramses. Nieuwe JT-bioscoop in Hilversum met ’s lands eerste primary Laser3D laserprojector. En jongeren uit Osdorp maken gangsterfilm.

De documentaire If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy is de grote winnaar van de VERS Awards 2014. Regisseur Mea de Jong, dit jaar afgestudeerd aan de Filmacademie in Amsterdam, kreeg de Filmmore/Cam-a-lot Juryprijs, waar een geldbedrag van €10.000 is verbonden, te besteden aan een nieuwe film. Zij won ook de Binger Filmlab Publieksprijs, goed voor een Gouden Wortel, een krat eerlijk eten en een workshop bij het Binger Filmlab. In If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy portretteren een moeder en dochter de vier echtgenoot-loze generaties die aan hen voorafgingen. De Jong won afgelopen zomer ook al de NCP Holland Publieksprijs tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival en is geselecteerd voor de IDFA Competition for Student Documentary.

De Nederlandse jeugdfilm is populair op buitenlandse festivals. De selectie van de 31ste editie van het Chicago International Children’s Film Festival bewijst het maar weer. Van de 290 films in het programma zijn er maar liefst veertien ‘made in Holland’. Het gaat om vier speelfilms: Finn van Frans Weisz, Mees Kees op kamp van Barbara Bredero, Pim en Pom: Het grote avontuur van Gioia Smid en Oorlogsgeheimen van Dennis Bots. Daarnaast draaien er in de windy city ook nog de korte films Alles mag van Steven Wouterlood en Dag meneer de Vries en Munya in mij van Mascha Halberstad. Het Nederlandse aanbod wordt gecomplementeerd door de korte documentaires Bente’s stem van Marijn Frank, Moet je horen van Soulaima el Khaldi, Jamey’s gevecht van Denise Janzée, Mijn ding is taal, zeg maar niet echt van Xander de Boer, Louis van het reuzenrad van Tara Falaux, Merlijn en de rode appel van Susan Koenen en Youssef zeg eens nee van Marjolijn Heijnen.

De aanstaande heruitgave van De Bruut, de autobiografie van Ruud van Hemert, zorgde afgelopen week voor een stroom nieuwtjes, al dan niet ontleend aan het boek van de in 2012 overleden regisseur. Eentje daarvan is dat Van Hemert in de jaren tachtig serieus van plan was een Amerikaanse remake van zijn succesfilm Schatjes! te maken. Studio Warner Bros had de wereldwijde rechten gekocht en ging met hem in gesprek. Uiteindelijk kwam er niets van.

De weduwe van Ruud van Hemert deed ook een duit in het zakje. Zij wil alsnog het laatste script van haar echtgenoot laten verfilmen. Het gaat om Papa is razend, een film waarmee de regisseur in de jaren voor zijn dood heeft lopen leuren maar nergens verkocht kreeg. Bianca van Hemert zegt het plan voor het filmproject door te hebben gekregen als een boodschap van gene zijde. De geest van ‘de bruut’ vertelde er echter niet bij wie de film, die absoluut geen vervolg op Schatjes! mocht heten, moet gaan regisseren.

John Cleese gaat de vader spelen van Johnny de Mol, in een vooralsnog titelloze film. Dat heeft de acteur gezegd in College Tour. De opnames voor de film, die wordt geregisseerd door Martijn Heijne, gaan in april van start en vinden plaats in Thailand. En De Mol heeft nog meer internationale filmplannen. Het toneelstuk De Gelukkigste Dag, mede door hem geschreven, moet na een toneeluitvoering verfilmd worden en tenslotte een Amerikaanse remake krijgen.

De Dam zonder auto’s, de Amsterdamse beurs rond 1900, de aankomst van de Zuid-Afrikaanse president Paul Kruger in de hoofdstad en de te waterlating van een schip. Dat zijn de oudste filmbeelden van Amsterdam, die nu door Filmmuseum EYE zijn gedigitaliseerd en online te bekijken zijn. Het benodigde budget van €17.000 is bij elkaar gebracht via crowdfunding. Behalve Oudste beelden van Amsterdam (1900-1902) is ook Beautiful Amsterdam (1927), Alarm Brand (1936) en Oudjes (1936) ontsloten. Het gaat om een korte promotiefilm, een documentaire over de hoofdstedelijke brandweer en een korte speelfilm over de liefde tussen twee bejaarden.

De Nederlandse serie Ramses heeft een Prix Europa gewonnen. De jaarlijks uitreiking van prijzen voor beste Europese televisieproducties vond plaats in Berlijn. De serie over zanger en bohemien Ramses Shaffy kreeg afgelopen jaar lovende kritieken.

In Hilversum is het nieuwste filiaal van bioscoopconcern JT geopend. De nieuwe bioscoop telt 1400 stoelen verdeeld over zeven zalen. Het is bovendien de eerste bioscoop in Nederland die is uitgerust met een primary Laser3D laserprojector van Barco. Het splinternieuwe theater vervangt Euro en City, twee bioscopen die JT jarenlang exploiteerde in Hilversum en die kortgeleden hun deuren sloten.

Benodigdheden voor een korte speelfilm: een groep jongeren, €5000 subsidie en een enthousiaste buschauffeur die in zijn vrije tijd een filmbedrijfje bestiert. In Osdorp is hiermee de jeugdfilm (Zak)Geld gemaakt, gedraaid op locatie en met vrijwilligers uit de buurt. (Zak)Geld gaat over twee Amsterdamse onderwereldfiguren die vier ton aan gestolen geld kwijt raken en erachter komen dat de vinders, twee tieners uit Osdorp, de poet gebruiken om eens stevig te gaan shoppen in het lokale winkelcentrum. De première vindt plaats op 4 november in Theater de Meervaart.