It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 09-02-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Genderanalyse van Berlinale toont opmars vrouwelijke regisseurs. Movies that Matter opent met Goldie. Ziggo hoeft persoonsgegevens illegale downloaders niet aan Dutch Film Works te geven. Kenzari en Lakemeiers in De Oost. Netflix-abonnees kijken vooral films, Videoland-abonnees juist series. Penoza-regisseur Van Rooijen werkt samen met Die Hard-producent. Bioscoopbezoek in Europa gedaald in 2018. Kindveilige versie van YouTube gelanceerd.

Een derde van de films die vorig jaar draaiden in de Berlinale waren gemaakt door vrouwen. Dat blijkt uit de jaarlijkse genderanalyse die het filmfestival van Berlijn al maakt sinds 2004. Het onderzoek is over de jaren steeds verder uitgebreid en brengt nu in kaart hoe vrouwen zijn vertegenwoordigd in de productie en distributie van film. Opvallend is dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in cinematografie. Slechts 19% van de festivalfilms is gedraaid door een vrouw. Onder de regisseurs ligt het percentage op 37,1%. Ongeveer de helft van de film op het festival, dat nog plaatsvindt tot en met komend weekend, is gemaakt door een team dat of geheel mannelijk of geheel vrouwelijk was.

Het Movies that Matter Festival opent dit jaar met Goldie. De nieuwe film van Sam de Jong, die in 2015 doorbrak met Prins, gaat over een New Yorkse tiener die ervan droom beroemd te worden en er alles aan doet om haar twee jongere zusjes uit de handen van de jeugdzorg te houden. Movies that Matter vindt plaats van 22 tot en met 30 maart in Filmhuis Den Haag.

Internetprovider Ziggo hoeft geen persoonsgegevens van illegale downloaders af te geven aan Dutch Film Works. De uitspraak van rechtbank Midden-Nederland is een tegenvaller voor de filmdistributeur die in augustus 2017 al aankondigde illegale downloaders hard te willen aanpakken. Daarom vroeg DFW bij Ziggo de gegevens op die horen bij 337 IP-adressen. Vanaf die adressen was eind 2017, begin 2018 The Hitman’s Bodyguard gedownload zonder betaling. De rechter vindt echter dat de distributeur niet hard kan maken dat degene op wiens naam het IP-adres staat, ook de daadwerkelijke downloader is. Ook worden vraagtekens gezet bij het voorgestelde schikkingsbedrag van €150.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat in Indonesië de onafhankelijkheidstrijd begon. In dat jubileumjaar komt De Oost van Jim Taihuttu uit. De regisseur van Wolf en Rabat heeft Marwan Kenzari en Martijn Lakemeier aangetrokken op de hoofdrollen te spelen in het drama over een jonge Nederlandse soldaat die in de ban raakt van een even charismatische als genadeloze legerkapitein. De opnames zijn deze week begonnen op Java.

Er lijkt een kleine schifting in het Nederlandse VOD-gebruik op te treden. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat 39% van de bevolking een Netflix-abonnement heeft maar dat serieliefhebbers eerder afstemmen op Videoland. Van de Videoland-abonnees, 9% van de bevolking, keek 67% in 2018 naar series, een flinke stijging in vergelijking met de 53% van het jaar daarvoor. Bij Netflix daalt het gehalte seriekijkers juist: 55% tegen 61% in 2017. De uitkomsten zijn opmerkelijk aangezien Netflix al jaren vele miljarden investeert in eigen series. Een verschil met Videoland is dat daar geen Nederlandstalig aanbod tussen zit.

Diederik van Rooijen gaat werken met Joel Silver, producent van onder andere The Matrix-trilogie, de Lethal Weapon-serie en Die Hard. De regisseur van Penoza deelde het nieuws via Instagram. Van Rooijen en Silver zullen samen een telvisieserie maken maar hoe die gaat heten en waar hij over gaat is nog onbekend. Van Rooijen woont inmiddels alweer twee jaar in Los Angeles en debuteerde vorig jaar in Amerika met de horrorfilm The Possession of Hannah Grace.

Het bioscoopbezoek in Nederland bleef nagenoeg gelijk in 2018 maar in Europa ging de kaartverkoop onderuit. Uit onderzoek van het European Audiovisual Observatory blijkt dat er 955 miljoen kaartjes zijn verkocht en dat is 3% minder dan het jaar daarvoor. De grootste dalers waren Duitsland (-13,9%), Italië (-7%) en Frankrijk (-4,3%). Zwarte cijfers werden onder andere geschreven in Groot-Brittannië (3,7%), Polen (5,5%) en Tsjechië (7,3%).

Een Kijkwijzer voor YouTube komt er niet maar nu is er wel een kindveilige versie van het videoplatform. YouTube Kids biedt vooral tekenfilms aan en educatieve video’s. Ouders hebben de mogelijkheid te kiezen welke filmpjes hun kroost kunnen zien. Een app biedt ook nog een timer om de kijktijd onder controle te houden. YouTube durft geen spijkerharde garanties te bieden dat jonge kijkers gevrijwaard blijven van materiaal dat ongeschikt is voor kinderen. Op de Amerikaanse variant van de kinderversie zijn in 2017 gewelddadige beelden gevonden. In eigen land was het CDA-Kamerlid Harry van der Molen die pleitte voor een Kijkwijzer voor YouTube. Die suggestie werd door het platform afgewezen als onrealistisch en onhaalbaar.