It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 27-04-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Devil’s Pie – D’Angelo

Vier Nederlandse producties tijdens Tribeca Film Festival. Meer filmprofessionals mogen stemmen voor Gouden Kalveren. Nu ook 24-uursbios in Amsterdam. The Gold Rush met live orkestmuziek. Beyoncé maakt twee documentaires voor Netflix. Joram Willink is Producer on the Move in Cannes. Twee minoritair Nederlandse coproducties in Quinzaine des Réalisateurs. Kleindochter Disney hekelt topsalaris CEO. Nederlanders spenderen derde van etmaal aan media. Nicolas Cage vierde huwelijk eindigt in rechtbanksoap.

Woensdagavond is in New York het Tribeca Film Festival begonnen. Het festival dat in 2001 mede werd opgericht door Robert DeNiro heeft voor deze editie vier films van Nederlandse origine geselecteerd. In de sectie Spotlight Documentary draait Devil’s Pie – D’Angelo van Carine Bijlsma, over de soulzanger D’Angelo die na veertien jaar onder de radar in 2014 plots weer een album uitbracht. De korte animatie Mind My Mind van Floor Adams is door Whoopi Goldberg gekozen voor de sectie Shorts: Animated Shorts. De VR-film Another Dream van Tamara Shogaolu, over een lesbisch koppel in Egypte, beleeft zijn wereldpremière in Storyscapes. In Tribeca N.O.W. worden twee afleveringen vertoond van de serie Anne+, die vorige jaar positief werd ontvangen tijdens het Nederlands Film Festival.

De Dutch Academy For Film (DAFF) breidt uit. Vanaf nu kunnen naast filmmakers van speelfilms en lange documentaires ook makers van televisiedrama en andere filmprofessionals stemmen voor de nominaties van de Gouden Kalveren. DAFF-leden bepalen de kanshebbers op een prijs in dertien categorieën. Sinds 2013 wordt hetzelfde systeem gehanteerd als voor de Oscars, Bafta’s, Césars en Lola’s. Alle nieuwe leden die zich voor mei aanmelden kunnen nog meestemmen voor de Gouden Kalveren van 2019.

Het Rotterdamse experiment met een 24 uursbioscoop is blijkbaar goed bevallen want Pathé gaat nu ook in Amsterdam een theater klokje rond programmeren. Dit weekend zal Pathé Arena voor het eerst de deuren niet sluiten. Deze pilot loopt tot 20 juli. In de nachtelijke uren worden de films gedraaid die op dit moment het meest populair zijn. Ideaal voor insomnialijders die overdag geen tijd hebben.

The Gold Rush van Charlie Chaplin behoort tot de eredivisie van de klassiekers. Die kun je niet vaak genoeg van stal halen en weer oppoetsen. Dat gebeurt op zaterdag 11 mei in Het Paard in Den Haag. Het Residentie Orkest zorgt voor de muzikale begeleiding bij de stille film. Het gaat om de score die Chaplin zelf componeerde voor de film.

Netflix heeft onlangs zijn tarieven in de VS verhoogd en doet er nu alles aan om klanten het idee te geven dat die nieuwe prijs de moeite waard is. Twee documentaires door en over Beyoncé zullen veel kijkers over de streep trekken. De eerste, Homecoming, gunt ons een blik achter de schermen van Coachella 2018, waar Queen Bey optrad. Deze documentaire wordt sinds afgelopen week al gestreamd. Over de tweede film is nog niets bekend – noch onderwerp, noch titel. De zangeres verdient $60 miljoen aan de deal.

Joram Willink gaat naar Cannes als Producer on the Move. De producent van Mijn Bijzonder Rare Week met Tess, goed voor prijzen in Berlijn en New York, krijgt tijdens het festival de mogelijkheid Mascotte te promoten. De nieuwe film van Remy ten Heugten (Gluckauf) bevindt zich momenteel in de financieringsfase. Willink is één van twintig veelbelovende Europese producenten die tijdens het filmfestival van Cannes (14 tot en met 25 mei) onder de aandacht worden gebracht van de internationale filmindustrie.

Afgelopen week werd bekend dat twee minoritair Nederlandse coproducties geselecteerd zijn voor Cannes. Het gaat om Sem Seu Sangue (Sick Sick Sick) van Alice Furtado en That Which Is To Come Is Just A Promise van Anna Maria Martena en Roberto Taroni. Beide films draaien in Quinzaine des Réalisateurs.

Bob Iger, CEO van The Walt Disney Company, verdient 1424 keer zoveel als de gemiddelde werknemer van het filmbedrijf. Hij krijgt jaarlijks ruim $65 miljoen op zijn bankrekening bijgeschreven. En dat vindt Abigail Disney, kleindochter van de oprichter, schandalig. Temeer omdat de lonen die worden betaald weliswaar boven het wettelijke minimum liggen maar niet voldoende zijn om van te leven.

Iets meer dan een kwart van de tijd spenderen Nederlanders aan media. Uit het tijdsbestedingsonderzoek Media: Tijd 2018 blijkt dat we niet veel meer tijd aan telefoons en computers besteden dan drie jaar geleden, toen het onderzoek ook werd gehouden. De meeste tijd van een etmaal besteden Nederlanders aan slaap: 8 uur en 49 minuten. Media volgen met 8 uur en 23 minuten. Radio luisteren blijft het populairste. Uitgesteld en on demand kijken is opnieuw flink toegenomen en is nu goed voor 58 minuten per dag. De televisie blijft vooralsnog het meest gebruikte apparaat om op te kijken.

Bij Nicolas Cage zijn dingen zelden subtiel of onderkoeld. Dat geldt ook voor het privéleven van de hyperbolische acteur met het brede assortiment haarstukjes. De Amerikaanse roddelbladen smullen dezer dagen van de perikelen rond zijn vierde scheiding. Het huwelijk dat hij vorige maand sloot met Erika Koike duurde slechts vier dagen – het werd gesloten in Las Vegas en Cage beweerd dronken te zijn geweest – maar de kersverse mevrouw Cage eist wel partneralimentatie en betaling van de advocatenkosten. Make-up artiest Koike en Cage hadden al sinds april 2018 een relatie. Na minder dan een halve week huwelijk kwam Cage erachter dat Koike er nog een vriend op na hield, die bovendien een crimineel verleden heeft.