Iron Herring voor (UNTITLED)

  • Datum 01-11-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

(UNTITLED)

De satire op de kunstwereld (untitled) van de Amerikaanse regisseur Jonathan Parker heeft op de vijfde editie van het Leids Film Festival de eerste Iron Herring distributieprijs in de wacht gesleept. De prijs — een bedrag van €10.000, mede mogelijk gemaakt door LFF-hoofdsponsor Ziggo — is bedoeld als aanmoediging voor Nederlandse distributeurs om de film alsnog aan te kopen, zodat hij een breder publiek kan bereiken.

Catherine DiNapoli, producente en co-scenarist van de film, nam de prijs zondag in ontvangst uit handen van de Russische producent en distributeur Sam Klebanov, die samen met de Nederlandse regisseur Jos Stelling en Matthijs Wouter Knol, hoofd programmering van de Berlinale Talent Campus, de jury vormde.

De prijs is niet bedoeld als negatief commentaar op de Nederlands distributie, benadrukt festivaldirecteur Alexander Mouret. "Die is juist perfect, er komt relatief echt heel veel uit. Maar wat wij merken is dat juist het soort films waar we ons in Leiden op richten voor distributeurs moeilijk zijn: films die net tussen arthouse en commercieel in zitten. (untitled) is daar een goed voorbeeld van: omdat het over moderne kunst gaat is het moeilijk in de markt te zetten, maar uiteindelijk is het een heel sterke comedy die voor een groot publiek toegankelijk is."

Voorafgaand aan het festival was al gesproken met diverse distributeurs, over alle zes de genomineerde films — naast (untitled) ook breaking upwards (Daryl Wein, 2009), how i ended this summer (Aleksei Popogrebsk, 2010), my brothers (Paul Fraser, 2010), my suicide (David Lee Miller, 2009) en the trotsky (Jacob Tierny, 2009). "Er is nog niets zeker, maar diverse partijen hebben interesse getoond", zegt Mouret. "Niet alleen voor de winnaar, maar ook voor een andere competitiefilm, waar ik de titel nu uiteraard niet van noem."

Mocht er voor (untitled) onverhoopt toch geen distributeur gevonden kunnen worden, dan gaat de festivalorganisatie proberen de film zelf uit te brengen, met hulp van de partijen waarmee nu onderhandeld wordt. "En niet gehinderd door enige kennis van distributie", lacht Mouret. "Zoals voor alles van het Leids Film Festival geldt: we doen het omdat we het leuk vinden."

Joost Broeren

Lees ook het interview met Jonathan Parker over (untitled) in de Filmkrant van oktober 2010.