Iraanse regis­seur Dariush Mehr­jui ver­moord

The Cow

Dariush Mehrjui, kopstuk van de Iraanse Nouvelle Vague, is in zijn huis doodgestoken. Ook de vrouw van de regisseur, Vahideh Mohammadifar,  is vermoord. De Iraanse minister van cultuur stelde in een persbericht dat zijn land “een van de grote filmpioniers heeft verloren”. Mehrjui’s film The Cow was de openingsfilm van de allereerste editie van het IFFR.

Over het motief voor de dubbele moord is nog niets bekend. Mohammadifar had vorige week in een kranteninterview wel gesproken over bedreigingen en een eerdere inbraak. Zij en haar man zijn meerdere keren in hun nek gestoken en het interieur van hun huis, even buiten de Iraanse hoofdstad Teheran, is overhoop gehaald.

De 83-jarige Mehrjui is een van de bekendste regisseurs van Iran. Na een studie filosofie in de Verenigde Staten keerde hij terug naar zijn geboorteland, waar hij een literair tijdschrift lanceerde en in 1967 zijn eerste speelfilm maakte: de James Bond-parodie Diamond 33. Twee jaar later volgde Mehrjui’s grote doorbraak met The Cow. Films als Mr Gullible en The Cycle volgden voordat hij het regime van de ayatollah’s ontvluchtte en vijf jaar lang woonde en werkte in Frankrijk. Nadat hij in 1987 was teruggekeerd naar Iran maakte hij nog vele films, waarin vooral vrouwen centraal staan.