Indrukwekkendste mensenrechtenfilm

  • Datum 12-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

I, Daniel Blake

Wat waren de beste films over mensenrechten in het afgelopen jaar? Breng je stem uit en win kaartjes voor het Movies That Matter Festival komend voorjaar in Den Haag.

Eerst toch maar weer even een hardnekkig vooroordeel uit de wereld helpen: het Movies That Matter Festival vertoont niet alleen zwaarmoedige films over mensenrechtenschendingen, maar ook hoopvolle films over gedreven mensenrechtenactivisten en positieve ontwikkelingen. Het festival wil inspireren, niet ontmoedigen. Het doet dat komend jaar van 24 maart t/m 1 april in de festivallocaties Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Dat duurt inderdaad nog even, maar over één programmaonderdeel mogen wij als kijkers nu al beslissen. Het is het programma Harvest, dat de oogst bevat aan indrukwekkendste, ontroerendste en mooiste mensenrechtenfilms in het afgelopen jaar. Uit de voorselectie van twaalf films kunnen we de beste mensenrechtenfilms kiezen. De overeenkomst tussen de films is dat ze om verschillende redenen allemaal ijzersterk zijn. Het wordt moeilijk kiezen op moviesthatmatter.nl.

De titels op een rij:
As I Open My Eyes (Leyla Bouzid), over een vrijheidslievende jonge zangeres aan de vooravond van de Tunesische Jasmijnrevolutie.
Clash (Mohamed Diab), een ademstokkend drama over het optreden van de Egyptische politie tegen demonstranten tijdens de Arabische Lente.
Eye in the Sky (Gavin Hood), over de morele implicaties van het met drones doden van terroristen.
Fucoammare (Gianfranco Rosi), een overdonderend en verbijsterend J’accuse tegen het laten verdrinken van vluchtelingen op zee.
I, Daniel Blake (Ken Loach), de Gouden Palmwinnaar over de meedogenloze bureaucratie in de Britse verzorgingsstaat/
The Idol (Hany Abu-Assad), een feelgood drama over de Palestijnse Mohammad Assaf, die in 2013 de Arabische versie van Idols won.
Layla M. (Mijke de Jong), over de verandering van een gewone Amsterdamse tiener in een Jihadstrijdster.
Neruda (Pablo Larraín), een overrompelend beeld van de Chileense dichter en politicus Pablo Neruda dat geen last heeft van heiligenverering.
The Salesman (Asghar Farhadi), over een acteurskoppel in Teheran dat in een crisis belandt.
Shadow World (Johan Grimonprèz), verbijsterende documentaire die inzicht geeft in de verwevenheid van politiek en internationale wapenhandel.
Spotlight (Tom McCarthy), over de ontdekking van kindermisbruik in de Amerikaanse katholieke kerk dat het begin van een uitdijend schandaal bleek te zijn.
Stranger in Paradise (Guido Hendrikx), de openingsfilm van het IDFA zet de discussie over migranten in een opzettelijk verwarrend daglicht.

Jos van der Burg

moviesthatmatter.nl