‘Ik hoop dat ze mijn werk kunnen vergeten’

  • Datum 27-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

In het nieuwe programma Forum van de Regisseurs op het Nederlands Filmfestival wordt vanavond Een dagin ’t jaar van Margot Schaap vertoond. Illustrator Nina Maissouradze levert ter inleiding op de film een korte loop-animatie gebouwd met elementen uit de film. "Ik wil niet dat ik de ervaring die mensen van de film zelf hebben beïnvloed."

Hoe ben je te werk gegaan voor jouw inleiding op Een dag in ’t jaar? "Ik wilde in ieder geval niet iets maken dat probeerde de film na te bootsen, of samen te vatten. De film is immers al klaar — een regisseur levert een volledig product af. Dus ik heb een paar elementen gepakt die me aanspraken, en heb daar iets mee gemaakt. De Canto ostinato, om te beginnen, en de aanwezigheid van de afwezige Twan. Hij is dood, maar is toch de hele film aanwezig. Dat raakte me."

Waarom moest het een animatiefilmpje worden? "De film gaat over tijd, en over hoe tijd verstrijkt. Dus het begon met: het moet bewegen. Een zuchtje beweging. Ik maak als tekenaar normaal gesproken stilstaande plaatjes, maar in dit geval moest het bewegen, juist om de tijd te laten zien."

Ben je anders naar de film gaan kijken door het maken van je eigen animatie? "Ik denk dat ik al anders naar de film keek omdat ik wist dát ik er iets over ging maken. Daarna heb ik hem expres niet meer teruggezien, omdat ik zelf heel benieuwd ben hoe het naast elkaar staat. Dat zie ik dus ook vanavond pas."

Wat hoop je de kijker mee te geven? "Ik hoop eigenlijk dat ze het vergeten! Dat ze mijn filmpje kijken, daar misschien wel iets van denken, maar daarna wel vers de film kunnen kijken. Ik heb expres iets heel lichts gemaakt — het is nogal wat om zo voor een film te gaan zitten. Ik wil niet dat ik de ervaring die mensen van de film zelf hebben beïnvloed."

Dan stel je je wel heel bescheiden op. "Ja, vind je?"

Vind ik wel. Als ik zelf films introduceer, geef ik ook allerlei context en achtergronden. "Maar dat is iets anders, volgens mij. Jij biedt mensen een bord om het gerecht vanaf te eten, maar ik kan er echt een ander kruid in gooien, en zo de smaak compleet verpesten."

Joost Broeren

Lees meer over het programma in het Filmkrant-dossier over het Forum van de Regisseurs. Meer over het werk van Nina Maissouradze is te vinden op doemijnina.nl