‘Ik hecht aan het natuurlijke’

  • Datum 16-01-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Uit, de zesde film uit de One Night Stand VII-reeks, wordt uitgezonden op 18 januari. Hij vertelt over een relatie die op zijn einde loopt door de fobie van Thomas om zijn vriendin te verliezen. Michiel Rummens regisseerde hem en schreef het scenario: "Ik kreeg bij de laatste scène achter de monitor een brok in mijn keel."

Jaloezie en angst kunnen je tot waanzin drijven. Thomas (Vincent van der Valk) slaat zijn gitaar kapot en zakt in die gevoelens weg. Heden, herinnering en fantasie wisselen elkaar af. Zijn vriendin (Sallie Harmsen) gaat voor een paar maanden naar Mozambique en hij is zo bang dat ze uit elkaar groeien, dat hij de realiteit uit het oog verliest. Overal ziet en hoort hij aanwijzingen voor haar ontrouw. Rummens: "Ik was gefascineerd door hoe moeilijk ik het mezelf kan maken door bang te zijn. Die angst kan ongegrond zijn, maar heeft wel invloed op hoe ik de werkelijkheid zie."

Uit is lyrisch en tactiel. Soms ligt Thomas alleen maar met een plaat mee te spelen op zijn gitaar, die met ducttape aan elkaar is geplakt. Dan weer veegt hij met zijn hand een paar blaadjes uit een plantenbak, die uit het raam naar beneden dwarrelen. "Vier of vijf jaar geleden had ik ruzie met mijn vriendin en we besloten het uit te maken", vertelt Rummens. "Ik zat bij het open raam en merkte dat ik plotseling alle geluiden om me heen heel duidelijk hoorde. Ik was me uiterst bewust van alles wat er om me heen gebeurde. Toen dacht ik: dit zou een mooie film kunnen zijn; een film die balanceert op dit moment."

Jonge mensen en een omaatje
Thomas’ vrees openbaart zich opvallend genoeg eerder door de mise-en-scene en het gebruik van geluid, dan door de camera. Thomas legt zijn oor tegen de muur als hij neukgeluiden in de kamer naast hem denkt te horen; hij ziet zijn vriendin met een andere jongen als schaduwen op het behang, terwijl ze toch echt naast hem ligt te slapen. Omdat de camera ons niet meeneemt in die manie, wordt Uit bevreemdend. Rummens: "Als ik een film zie, vind ik het fijn om niet volledig gestuurd te worden. Nou moet je niet denken dat ik er op uit ben om van die kunstfilms te maken die mensen met zichzelf confronteren doordat er niets gebeurt, maar ik wil wel iets maken dat ik zelf mooi vind. En dan hoop ik dat anderen dat ook mooi vinden."

Toch blijft Rummens kritisch. "Vlak voordat we gingen draaien hoorde ik dat we de belangrijkste locatie kwijt waren; een omaatje van vijfentachtig dreigde zelfs een rechtszaak aan te spannen. Op basis van die plek hadden we de hele decoupage gemaakt, dus we moesten in een recordtempo opnieuw beginnen. Ik had achteraf gezien niet zo registrerend, maar juist wat losser willen draaien."

De regisseur gaat niet uit van voorgeschreven schoonheid. Harmsen is bleek en Van der Valk heeft donkere kringen onder zijn ogen, zonder dat expliciet wordt verteld waarom dat zo is. Rummens: "Ik hecht aan het natuurlijke. Ik wil dat de acteurs echt zijn. Ik ben dus niet zo van de make-up — alhoewel, die wallen van Vincent waren wel wat extra aangezet — maar, het belangrijkste is dat iedereen niet alleen maar knap en perfect is op beeld. Zo eerlijk probeer ik mezelf ook te laten zien."

Laura van Zuylen

Uit wordt op 18 januari om 23:15 uitgezonden op Nederland 2.