IFFR werft elfhonderd donateurs

  • Datum 12-01-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Voor het eerst belde het filmfestival van Rotterdam trouwe bezoekers op om een donatie te vragen. De festivalorganisatie was bang dat mensen zich lastiggevallen zouden voelen. Maar die huiver bleek nergens voor nodig, vertelt zakelijk directeur Janneke Staarink.

Acute geldproblemen heeft het IFFR niet. Maar de verwachting is dat de geldstroom vanaf 2013 zal slinken door dalende bijdragen van fondsen en de overheid, en daar kun je maar beter op voorbereid zijn. "Niets doen is geen optie," zegt zakelijk directeur Janneke Staarink van het festival. "We moeten alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat we in de toekomst dezelfde kwaliteit kunnen blijven bieden."

Daarom ging het festival er dit jaar voor het eerst toe over om trouwe bezoekers telefonisch om een donatie te vragen. Staarink vond het maar wat spannend, vertelt ze. "Onze grote angst was dat mensen geïrriteerd zouden reageren. Het is in Nederland niet gebruikelijk dat culturele instellingen om giften vragen. Maar de meeste mensen reageerden heel positief. Ik heb met een heel aantal gesprekken meegeluisterd en de reactie was vaak: goed dat je belt."

Elfhonderd trouwe bezoekers van het festival gaven zich op als donateur. Voorlopig staat de opbrengst van de belronde op ruim dertigduizend euro. Omdat het gros van de donaties doorlopend is, loopt dat bedrag vanzelf nog op. Staarink is er heel tevreden mee. "De conclusie is dat culturele instellingen in Nederland ten onrechte huiverig zijn om particulieren om donaties te vragen. Ik vind dat erg opbeurend nieuws voor de hele sector."

Is het succes van de belronde ook niet een bevestiging van het regeringsstandpunt dat culturele instellingen meer geld uit de privé-sector kunnen halen, zodat de overheid minder hoeft bij te dragen? Dat gaat Staarink te ver. "Het gaat om verschillende grootheden. Natuurlijk kunnen burgers een stap meer doen en het blijkt dat ze daartoe ook bereid zijn wanneer je het ze vraagt. Maar in vergelijking met de bedragen waar het bij de subsidies om gaat, is het een druppel op een gloeiende plaat."

Erik Schumacher