IFFR start incubator voor innovatie filmindustrie

International Film Festival Rotterdam richt een innovatieplatform op om nieuwe modellen voor de distributie, productie en consumptie van film te ontwikkelen. De Propellor Film Tech Hub is een samenwerkingsproject met het documentairefilmfestival van Kopenhagen, de filmproductiemarkt van Berlijn en filminnovatie-expert Cinemathon. Volgens IFFR-directeur Bero Beyer "is het hoog tijd dat we voorbij de grenzen van de sector kijken".
De traditionele filmindustrie is eigenlijk niet meer van deze tijd. Er is een enorme overproductie, oude distributiemodellen worden door on demand-diensten naar de prullenbak verwezen, en het kijkgedrag van filmliefhebbers veranderd onder invloed van technologische ontwikkelingen. Beyer is zich daar al langer van bewust. In het interview vlak na zijn aantreden in Rotterdam schemerde al door dat hij het festival een actieve rol toebedacht in de vernieuwing van de sector. En dat daarbij de luiken moeten worden opengezet: "Vernieuwing in cinema komt vaak van buiten het grote doek en daar moeten we iets mee. Die vernieuwing kan ook komen uit de beeldende kunst, muziek of gaming. Die zijn allemaal van invloed op hoe we films bekijken en beleven. We zitten niet op een cinematografisch eiland."
Direct na de 2016-editie van het festival is Beyer op zoek gegaan naar gelijkgestemde partners. Die vond hij in Copenhagen International Documentary Festival (CPH:DOC), de European Film Market (EFM) van de Berlinale, en Cinemathon. Beyer: "Los van de inhoudelijke overlap die we met deze partijen hebben, is de opeenvolging van Rotterdam in januari, Berlijn in februari en Kopenhagen in maart een aantrekkelijke. Zo kunnen we een hechte infrastructuur neerzetten waarmee door het jaar heen ideeën kunnen aanjagen. Vandaar ook die naam: Propellor."
De vierde partij, Cinemathon, is volgens Beyer bedoeld als verbinder. "Cinemathon lijmt het allemaal samen. Tijdens een boot camp in de zomer worden ideeën die tijdens de festivals zijn gepitcht verder uitgewerkt. In de volgende festivalreeks worden de nieuwe technologieën en modellen dan gepresenteerd. Het festival als Research & Development-platform. Ik denk dat het publiek tijdens IFFR 2018 voor het eerst iets te zien krijgt."
Propellor sluit aan bij eerdere innovatieprojecten van IFFR zoals Cinema Reloaded (vanaf 2010) en IFFR Live (vanaf 2015). Beyer hoopt echter met Propellor meer impact te genereren. "Omdat je met vier partijen bent, heb je meer speelruimte. We breken ook bewust het gesprek open door spelers van buiten de filmindustrie te betrekken. Als je steeds met dezelfde mensen praat, kom je altijd bij dezelfde oplossingen uit. Het kan bovendien geen kwaad dat de filmindustrie tegenover buitenstaanders eens moet uitleggen hoe dat ingewikkelde systeem van producenten, makers, sales agents, distributeurs en festivals eigenlijk werkt. Dat houdt een spiegel voor, stelt het bestaande systeem ter discussie."
Voor het Rotterdamse deel van Propellor levert Creative Europe Desk NL een deel van de financiering, maar er wordt nog gezocht naar aanvullende ondersteuning. Cambridge Innovation Center, de internationale verbinder van startups die vorig jaar zijn eerste niet-Amerikaanse vestiging opende in Rotterdam, is een belangrijke partner. In het Venture Café worden in de aanloop naar het festival participanten geworven, die op 31 januari en 1 februari deelnemen aan de kick-off van Propellor. Pieter Guldemond, een van de oprichters van technologie-incubator YES!Delft en erkend IFFR-fan, begeleidt de sessies.
Beyers verwachtingen zijn hooggespannen. Maar, zo zegt hij, "er mag gefaald worden. Het gaat juist om nieuwe dingen proberen en risico nemen. Het is de bedoeling dat dit platform nog vele jaren doorgaat en doorgroeit. Maar dan moet er wel meer gebeuren dan alleen praten. Klein of groot, er moet op korte termijn iets te zien zijn dat we kunnen uittesten op het publiek."
Edo Dijksterhuis