IFFR opent met Jimmie en Big Screen competitie bekend

  • Datum 03-01-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jimmie

Over drie weken opent de 47ste editie van het International Film Festival Rotterdam. Openingsfilm is Jimmie van de Zweedse filmmaker Jesper Ganslandt. Festivalafsluiter is The Death of Stalin van Armando Iannucci. Onder de acht films die meedraaien in de Big Screen Competition bevindt zich An Impossibly Small Object, de nieuwe film van David Verbeek.

Regisseur Ganslandt speelt zelf een van de hoofdrollen in Jimmie, een roadmovie met een twist. Hij is de vader van de vierjarige Jimmie, gespeeld door Ganslandts eigen zoontje. Ganslandt debuteerde in 2006 met Falkenberg Farewell, waarin vijf vrienden een laatste zomer spenderen in hun geboortedorp. Zijn tweede film, The Ape, is in 2010 vertoond in Rotterdam. Later dit jaar komt Ganslandts eerste Engelstalige film uit: Beast of Burden. De festivalvertoning van Jimmie is tevens de wereldpremière van de film.

Op 3 februari sluit het IFFR af met The Death of Stalin. De film van Armando Iannucci is onderdeel van het programma A History of Shadows. De zwarte komedie ontsluiert de machtsstrijd die in 1953 in het Kremlin uitbreekt na de dood van Stalin. Belangrijke rollen worden gespeeld door Michael Palin en Steve Buscemi.

Tenslotte is ook de selectie bekendgemaakt van de Big Screen Competition. Het gaat om acht films, waarvan er drie hun wereldpremière beleven. Een daarvan is David Verbeeks An Impossibly Small Object. De andere titels die kans maken op de hoofdprijs van €30.000 zijn: Nina van Olga Chajdas, Father to Son van Hsiao Ya-chuan, Night Comes On van Jordana Spiro, An Evening with Beverly Luff Linn van Jim Hosking, The Guilty van Gustav Möller, Pity van Babis Makridis en Tiempo compartido van Sebastián Hofmann.

Edo Dijksterhuis