IFFR opent en sluit met boekverfilmingen

  • Datum 20-12-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Still uit 38 témoins

Het International Film Festival Rotterdam maakte vandaag zijn openings- en slotfilm bekend. Het festival zal op woensdag 25 januari openen met het Franse 38 témoins van Lucas Belvaux en sluit op zaterdag 4 februari af met The Hunter van de Australische filmmaker Daniel Nettheim.

38 témoins is een film die, zo stelt festivaldirecteur Rutger Wolfson in een persbericht, ‘de complexiteit van het leven in prachtige filmkunst weet te vangen.’ De film draait om de gevolgen van een brute moord in Le Havre, waar volgens politieonderzoek maar liefst 38 mensen getuige van zijn geweest. Opvallend genoeg zijn beide films boekverfilmingen: 38 témoins werd gebaseerd op Est-ce ainsi que les femmes meurent? van Didier Decoin; The Hunter op de gelijknamige debuutroman van Julia Leigh.

Ook opvallend: de openingsfilm is niet geselecteerd voor de Tiger Competitie, die zich richt op eerste en tweede films en in het kader van de programmasectie Bright Future, waarin het werk van aanstormende filmmakers centraal staat. Het is voor het eerst sinds 2006 (toen Heart, Beating in the Dark van Nagasaki Shunichi, dat jaar Filmmaker in Focus, het festival opende) dat de openingsfilm niet uit de sectie Bright Future afkomstig is, en het festival voor zijn opening dus kiest voor een meer gevestigde maker.

Beide filmmakers hebben al een band met Rotterdam. Van Belvaux werden eerder de ambitieuze Grenoble-trilogie en de thriller Rapt vertoond. Nettheim presenteerde The Hunter (dat afgelopen september in wereldpremière ging tijdens het filmfestival van Toronto) al in 2004 op de CineMart, de coproductiemarkt van het IFFR. In het psychologische drama wordt Martin (Willem Dafoe) door een mysterieus biotech-bedrijf vanuit Europa de jungle in gestuurd om de laatste Tasmaanse tijger te vinden.

Joost Broeren