IFFR Live: tegelijk films kijken in veertig steden en op digitale platforms

  • Datum 29-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Garbage Helicopter

Vijf premières op het filmfestival in Rotterdam zijn onder de naam IFFR Live gelijktijdig met vertoning op het festival in veertig (inter)nationale steden te zien. Ook abonnees van het internationale digitale platform Festival Scope en van KPN Interactieve TV kunnen live meekijken.

Het was een gedurfd experiment vorig jaar, maar het pakte goed uit. Onder de naam IFFR Live vertoonde het festival vijf films, waaronder Atlantic. van Jan-Willem van Ewijk, gelijktijdig op het festival en in veertig zalen in vooral Europese steden. Na vertoning van elke film was in alle zalen ook een live-nagesprek met de makers te zien. Het idee dat je in Rotterdam naar een film kijkt die tegelijk ook bekeken wordt door mensen in veertig zalen overal op de wereld leverde een soort community-gevoel op.

Van sommige initiatieven van het filmfestival in Rotterdam wordt na één keer uitproberen nooit meer iets vernomen, maar IFFR Live lijkt een blijvertje te worden. Vanavond gaat in de Rotterdamse Schouwburg de ook weer vijf films tellende tweede editie van start met het Tunesische drama As I Open My Eyes. De net voor de Jasmijnrevolutie van 2010 spelende film van Leyla Bouzid volgt een tiener, die als zangeres in een band zingt. Conservatieve Tunesiërs spreken er schande van. Dat ze met haar band kritische songs over de Tunesische samenleving zingt, is helemaal een brug te ver. Natuurlijk laten de conservatieve en rechtse krachten het er niet bij zitten. As I Open My Eyes is een aangrijpend drama, dat van binnenuit naar de Tunesische samenleving kort voor de omwenteling kijkt. Of het er sindsdien beter op is geworden, zal zeker aan de orde komen in het nagesprek met Leyla Bouzid, dat ook in alle zalen live wordt uitgezonden. De film en het nagesprek zijn ook te zien op het digitale platform FestivalScope en op KPN interactieve tv.

Dat geldt ook voor de overige vier films van IFFR Live. Twee ervan worden op 30 januari en twee op 31 januari vertoond in de Rotterdamse Schouwburg, in de deelnemende veertig zalen en op FestivalScope en KNP interactieve tv. De eerste film op 30 januari is The Model (Mads Matthiesen, Denemarken, Polen), over een Deens fotomodel dat in Parijs in een obsessieve liefde belandt. Préjudice (Antoine Cuypers, België, Luxemburg) is de tweede film op die dag. In het familiedrama valt de zorgvuldig gekoesterde harmonie op een mooie zomeravond in duigen door het optreden van een rebellerende volwassen in zichzelf gekeerde zoon. Op 31 januari kan als eerste worden gekeken naar La novia (Paula Ortiz, Spanje, Duitsland), dat gebaseerd is op Federico García Lorca’s toneelstuk Bloedbruiloft over een tragische driehoeksverhouding. De tweede film op die dag is The Garbage Helicopter (Jonas Selberg Augustsén, Zweden, Qatar). In de komische roadmovie reizen drie twintigers in een auto van Noord-Zweden naar hun oude Roma-grootmoeder in het zuiden. De zwart-wit film doet denken aan de vroege films van Jim Jarmusch en Aki Kaurismäki.

Jos van der Burg

Zie voor meer informatie de website van IFFR.