IFFR gaat samenwerken met VR Days Europe

  • Datum 31-10-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Foto Laisa Maria

Het International Film Festival Rotterdam heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om innovatie. En wat is er op filmgebied actueler dan virtual reality? Dus gaat het IFFR samenwerken met VR Days Europe. Drie projecten krijgen de mogelijkheid zich te presenteren op CineMart 2017, de internationale coproductiemarkt van het festival.

De hoop is dat de samenwerking leidt tot ‘nieuwe vormen van beeldervaring’, zoals het IFFR het noemt in haar persbericht. Natuurlijk wordt er al het nodige geproduceerd op VR-gebied — zie bijvoorbeeld het Doclab-programma van IDFA of de projecten die het licht zien op de Amsterdamse VR-Base — maar de meerwaarde zit ‘m hier in de financieringskant. CineMart, dat volgend jaar haar 34ste editie beleeft, was een van de eerste aan een festival gelieerde filmmarkten en is vooral voor kleinere, onafhankelijke producties dé plek om eerste investeerders te vinden.

VR Days Europe vindt deze week (3 t/m 6 november) voor de tweede keer plaats in VondelCS in Amsterdam. Filmmakers worden opgeroepen om VR-projecten in te dienen, die door een vakjury worden beoordeeld. Drie ervan worden geselecteerd voor deelname aan CineMart.

Benjamin de Wit, directeur van VR Days Europe, stelt in het persbericht: "CineMart was pionier met hun coproductiemarkt en heeft daarmee een voorbeeldfunctie vervuld voor filmfestivals wereldwijd. De industrie staat voor grote veranderingen; bestaande distributie- en financieringsmodellen voldoen niet meer. Op CineMart worden nieuwe makers in contact gebracht met de traditionele filmindustrie en maken ze samen de toekomst."

Edo Dijksterhuis