IFFR brengt premières Miike en Franco

  • Datum 07-01-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

James Franco in General Hospital

Het IFFR heeft de selectie bekendgemaakt voor Spectrum, het belangrijkste programma van het festival. Tussen de 72 speelfilms en documentaires uit 32 landen bevinden zich wereldpremières van films van onder andere Takashi Miike en James Franco.

De twee meest in het oog springende wereldpremières in Rotterdam zijn stevig verankerd in de populaire cultuur. Ace Attorney van de Japanse genrefilmer Takashi Miike is gebaseerd op een populair spelletje voor de Nintendo Gameboy, waarin je een advocaat speelt die in de rechtzaal zijn cliënten vrijgesproken moet krijgen van moord. Francophrenia (or: Don’t Kill Me, I Know Where the Baby Is) van Ian Olds en James Franco is opgebouwd uit scènes die Franco bij wijze van conceptueel kunstwerk speelde in de Amerikaanse soap General Hospital. De scènes zijn in een nieuw plot ondergebracht en vormen nu een ‘komische psycho-thriller’.

Het IFFR brengt daarnaast wereldpremières van onder meer Agonistes, the Myth of Nation van de Filipijnse oudgediende Lav Diaz, La reste du monde van de Fransman Damien Odoul en het Italiaanse La leggenda di Kaspar Hauser, een ‘postmoderne Western’ van Davide Manuli met Vincent Gallo. Nederland is vertegenwoordigd met Nick van Fow Pyng Hu, Peace Versus Justice van Klaartje Quirijns en I’m Still Alive van Peter van Houten. De grootste titels zitten zoals gebruikelijk bij de Nederlandse premières: Wuthering Heights (Andrea Arnold), Le Havre (Aki Kaurismäki), Alps (Yorgos Lanthimos), The Descendants (Alexander Payne) en A Dangerous Method (David Cronenberg).

Het gehele programma van Spectrum is hier te bekijken. Het IFFR heeft plaats van 25 januari tot en met 5 februari. Kaartverkoop voor het festival start op 20 januari.

Erik Schumacher