IFFR-bijdrage We Are One: vier films en één lezing

Airconditioner

Morgen begint We Are One: Global Film Festival, met een line-up die is samengesteld door 21 internationale filmfestivals. Behalve de festivals van Cannes, Berlijn en Venetië doet ook het IFFR mee. Het Rotterdamse filmfestival selecteerde vier films en de Freedom Lecture van de Syrische Rojava Film Commune.

Het programma, dat tot en met 7 juni te zien is op YouTube, bevat meer dan honderd films uit 35 verschillende landen. Daarnaast zijn er interviews, concerten en VR-werken. Onder de dertien wereldpremières zitten hoogtepunten als de korte film Motorcycle Drive By van Third Blind Eye, de neo-noir psychologische thrillerserie Losing Alice, de speciaal voor het festival gemaakte korte film The Yalta Conference Online en de lange documentaire Iron Hammer, over de legendarische Chinese volleybalster Jenny Lang Ping. Daarnaast zijn er 31 online premières en vijf internationale online premières.

IFFR heeft gekozen voor films van collectieven die, zoals festivaldirecteur Vanja Kaludjercic zegt “het soort onafhankelijke cinema vertegenwoordigen waar wij voor staan”. Het gaat om Air Conditioner van Fradique, Kmêdeus van Nuno Miranda, Tapi! Van Jim Chuchi en Stories of Destroyed Cities: Shengal van Sêro Hindê. Freedom Lecture is de jaarlijks door De Balie georganiseerde lezing, die dit keer wordt verzorgd door de makers van The End Will Be Spectacular, dat dit jaar te zien was tijdens het IFFR.

Het We Are One: A Global Film Festival is geïnitieerd door het Tribeca Film Festival en wist zich snel verzekerd van wereldwijde steun. Behalve festivals werken er ook individuele filmmakers, muzikanten en kunstenaars aan mee. Zo zijn er onder meer gesprekken te zien tussen Francis Ford Coppola en Steven Soderbergh, tussen Song Kang-ho en Bong Joon-ho en interviews met Guillermo del Toro, jane Champion en Claire Denis. Roots-drummer Questlove verzorgt een halfuur durende dj-set.