IFFR 2024 opent met Head South van Jonathan Ogilvie

Head South

Over twee maanden gaat de 53ste editie van het International Film Festival Rotterdam van start. Openingsfilm is Head South van Jonathan Ogilvie. Deze week is een eerste deel van de programmering bekendgemaakt, waaronder twee wereldpremières en een Europese première.

Head South is een semi-autobiografische film, waarin een schooljongen in 1979 in de ban raakt van post-punk. De Nieuw-Zeelandse regisseur Jonathan Ogilvie nam in 2021 met Lone Wolf deel aan de Big Screen Competition. Head South is zijn vijfde speelfilm.

Schirkoa: In Lies We Trust van Ishan Shukla beleeft in Rotterdam zijn wereldpremière. In deze dystopische sci-fi-animatie worden de levens van de papieren zak-dragende burgers van een ultra-gereguleerde samenleving opgeschud door geruchten over een land van vrijheid.

Ook Mário van Billy Woodberry heeft een Rotterdamse wereldpremière. Het is een biografie van Mário de Andrade, de dichter en activist uit Angola die uitgroeide tot sleutelfiguur in de Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd. Deze film draait in het Harbour-programma, net als So Unreal en Elegies.

Die laatste twee titels beleven hun Europese première. Dat geldt ook voor Voy! Voy! Voy!, de Egyptische Oscar-inzending van Omar Hilal. In deze film, die gebaseerd is op een echt verhaal, doet de jonge Hassan zich voor als blind zodat hij met het nationale voetbalteam voor blinden naar het wereldkampioenschap in Polen kan en zo zijn droom van een leven in Europa kan waarmaken.