IDFA tekent huur­con­tract voor eigen film­theater

Het Vondelparkpaviljoen waar volgend voorjaar het IDFA-filmtheater opent

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is weer een stapje dichterbij het verwezenlijken van de droom van een eigen theater. Deze week is het huurcontract getekend voor het Vondelparkpaviljoen, het vroegere Filmmuseum. Na de zomer begint het ‘proefdraaien’.

Het tekenen van het huurcontract is het startschot van een broodnodige renovatie van het Vondelparkpaviljoen. In november doet het theater dienst als IDFA-festivallocatie. De officiële opening vindt plaats volgend voorjaar. Daarna is het theater dagelijks geopend en zijn er documentaires en installaties te zien, workshops en debatten te volgen, en is er volop mogelijkheid tot netwerken.

Met een ‘year-round’ aanwezigheid wil het IDFA zich beter profileren als podium voor talentontwikkeling en educatie. Ook hoopt het festival met een vaste locatie jong en nieuw publiek te trekken.

De nieuwe stap van IDFA wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, het Ministerie van OCW, de vriendenclubs van het festival en tal van fondsen die IDFA al jaren steunen. In november 2022 vond een crowdfundingcampagne plaats om een filmzaal mogelijk te maken. Een bedrag van ruim €125.000 werd bijeengebracht door 507 donateurs.