IDFA reikt eerste prijzen uit en kondigt samenwerking met MIT aan

Shamira Raphaëla wint Karen de Bok Talent Prijs 2018

Eat | Tech | Kitchen

Woensdag opende minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de 31ste editie van IDFA. De afgelopen twee dagen werden de eerste prijzen uitgereikt en een samenwerking aangekondigd met het Massachussetts Institute of Technology Open Documentary Lab.

Voor de tweede keer werd de Karen de Bok Talent Prijs uitgereikt. De aanmoedigingsprijs, die vernoemd is naar de vorig jaar overleden hoofdredacteur Televisie bij de VPRO, gaat dit jaar naar Shamira Raphaëla. Zij won de IDFAcademy & NPO-fonds workshop met haar filmplan Downfall of a Superwoman. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €25.000. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Marina Meijer. Haar film C’est les autres is inmiddels in productie terwijl ze in het huidige IDFA Competition for Dutch Documentary is vertegenwoordigd met O amor é único.

Vanaf zondag 18 november gaat IDFA een samenwerking aan met het Massachussetts Institute of Technology Open Documentary Lab. Vijf jaar lang wordt er fundamenteel onderzoek gedaan naar immersieve en interactieve media, waarbij het IDFA DocLab festival fungeert als levend laboratorium. Het nieuwe R&D-programma is een bevestiging van DocLab’s pionierspositie op het gebied van nieuwe media en digital storytelling. Het programma begon in 2007 en startte in 2015 al een pilotproject met de gerenommeerde Amerikaanse universiteit. Andere (research)partners zijn Beeld en Geluid en Diversion Cinema uit Parijs. Nieuwe (research)partners kunnen zich voor een of meerdere jaren aansluiten. Het programma richt zich op een groeiend (inter)nationaal ecosysteem van kunstenaars, wetenschappers en industrypartners.

Dit eerste jaar is onder meer gericht op onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Als onderdeel hiervan zijn verschillende installaties en live performances ontwikkeld, zoals I’ve Always Been Jealous of Other People’s Families van Shirin Anlen en A Dinner with Frankenstein AI van Lance Weiler, Nick Fortugno en Rachel Ginsberg. Deze zijn de komende dagen te zien in De Brakke Grond.

Bij de opening gisteren van IDFA DocLab: Humanoid Cookbook zijn de winnaars bekend gemaakt van de Filmfonds DocLab Interactive Grant 2018. Ook deze prijs werd voor de tweede keer uitgereikt en is bedoeld om interactieve projecten van Nederlandse makelij te steunen. De winnaars zijn Eat | Tech | Kitchen van Klasien van de Zandschulp en Emilie Baltz, The Industry VR van Mirka Duijn, en Common Good van Nadja van der Weide.

In Eat | Tech | Kitchen geeft een eenvoudige chatbot een update van het Futuristisch Kookboek (1932) van Filippo Marinetti. Toekomstdromen worden vertaald naar nieuwe tafelrituelen en recepten. The Industry VR brengt de Nederlandse drugsindustrie in kaart aan de hand van interviews met wietkwekers en cokedealers. In Common Good worden deelnemers via audio-instructies door het huis van wildvreemden geleid en krijgen ze opdrachten die vragen oproepen over privacy en de grenzen van voyeurisme.