IDFA organiseert voor de eerste keer Gay Night

  • Datum 15-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Matthew Shepard is a Friend of Mine

Anti-homowetgeving in Rusland, voetbalanalisten die op de Nederlandse buis onzin uitkramen over de sportcapaciteiten van gays, en nieuwsberichten over potenrammers en homopesters. Geen overbodige luxe dus dat IDFA dit jaar voor het eerst een Gay Night organiseert. Op 27 november worden in Pathé de Munt twee documentaires vertoond over de gevolgen van geweld tegen homo’s.

De eerste film die vertoond wordt is Facing Fear van Jason Cohen. Hoofdpersoon Matthew Boger gaat de confrontatie aan met Tim Zaal, een van de mannen die hem vijfentwintig jaar geleden in elkaar sloegen vanwege zijn homoseksualiteit. Zowel regisseur Cohen als Boger zijn bij de vertoning aanwezig voor een gesprek achteraf. De leiding daarvan is in handen van Wilfred de Bruijn, die in april dit jaar in Parijs werd mishandeld toen hij hand in hand op straat liep met zijn vriend. De foto’s die hij daarna op Facebook plaatste, zorgden voor een wereldwijde schok.

In Matt Shepard is a Friend of Mine vertelt Michele Josue het verhaal van haar vriend Matthew, die in 1988 zodanig werd gemolesteerd dat hij aan zijn verwondingen overleed. Matthews ouders, die na de dood van een stichting tegen hate crimes opzetten, zijn aanwezig bij de vertoning van de film op 30 november en 1 december.

Naast de IDFA Gay Night worden er verschillende korte Q&A’s georganiseerd na afloop van LHBT-gerelateerde documentaires.

Edo Dijksterhuis