IDFA Fund krijgt bijna miljoen van Bertha Foundation

  • Datum 16-11-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Bij oprichting heette het fonds dat documentaire projecten in ontwikkelingslanden financiert het Jan Vrijman Fonds. Vorig jaar veranderde de naam in IDFA Fund. En vanaf volgend jaar spreken we van het IDFA Bertha Fund. De reden voor de meest recente naamsverandering is dat The Bertha Foundation vanaf januari 2013 drie jaar lang het fonds ondersteunt met drie ton jaarlijks. Daarmee is het voortbestaan van het fonds, dat na bezuinigingen op de tocht was komen te staan, voorlopig zeker gesteld.

Net als het festival, dat dit jaar een kwart eeuw bestaat, viert het IDFA Fund haar jubileum: 15 jaar. En het was bijna een viering met een rouwrandje geworden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het fonds sinds 1998 ondersteunt, besloot vorig jaar de structurele subsidie stop te zetten. Geld voor een overbruggingsjaar werd nog wel gevonden, maar alleen als er actief werd gezocht naar alternatieve financiering. Die is nu dus gevonden in Groot-Brittannië.
The Bertha Foundation is een grootschalige filantropische organisatie, die een breed scala aan projecten ondersteunt, vooral in ontwikkelingslanden. De projectportefeuille loopt van juridische ondersteuning en educatie tot democratisering en sociale innovatie. En opvallend genoeg: heel veel film. Zo ondersteunt The Bertha Foundation bijvoorbeeld de distributeur ro*co, die maatschappelijk geëngageerde documentaires beschikbaar maakt via iTunes.
De bijdrage van The Bertha Foundation aan IDFA geldt voor minimaal drie jaar. In ruil daarvoor is de naam van het fonds dus veranderd in IDFA Bertha Fund. Het fonds zet de samenwerking met andere financiers overigens gewoon voort en blijft zoeken naar donateurs.
Sinds 1998 heeft het IDFA Fund meer dan vijfhonderd documentaire projecten ondersteund in Afrika, Azië, Latijns Amerika, het Midden Oosten en delen van Oost-Europa. Ook dit jaar toont het festival een aantal films die met steun van het fonds tot stand zijn gebracht. Veertien ervan zijn opgenomen in het reguliere festivalprogramma en vijf in de verschillende archiefprogramma’s, waaronder werk van top-10-samensteller Victor Kossakovsky.

Edo Dijksterhuis