IDFA 2023 opent met A Picture to Remember

A Picture to Remember

A Picture to Remember opent op 8 november de 36ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam. Ook de titelselecties van de competitieprogramma’s International en Envision, de DocLab-competities en alle cross-section Awards zijn inmiddels bekend. Het programma van IDFA 2023 bevat meer dan 250 titels.

A Picture to Remember van Olga Chernykh beleeft zijn wereldpremière op de openingsdag van IDFA. Het is een persoonlijk verslag van de oorlog in Oekraïne, vanuit het perspectief van drie generaties vrouwen: Chernykh zelf, haar moeder en haar grootmoeder. Beelden van hun videobelsessies worden gecombineerd met nieuwsverslagen, foto’s en video’s uit het familiearchief. “Chernykh toont lef om met kwetsbare elementen een volstrekt eigen filmuniversum neer te zetten. Met deze aanpak opent ze de deur naar een groter wereldbeeld. Films als A Picture to Remember vormen daarom het kloppend hart van IDFA,” aldus Orwa Nyrabia, artistiek directeur van IDFA.

A Picture to Remember is onderdeel van de Envision Competition, die bedoeld is voor films met een meer gedurfde vorm. Er draaien in totaal twaalf films in deze competitie. De International Competition bevat dit jaar elf films, waarvan er negen op het festival in wereldpremière of internationale première gaan.

Tien films maken dit jaar kans op de IDFA Award voor Best Dutch Film, waaronder Selling a Colonial War van In-Soo Radstake die als enige Nederlandse film is geselecteerd voor de International Competition. DocLab heeft traditiegetrouw twee competitieprogramma’s. Voor de Digital Storytelling Competition zijn tien projecten geselecteerd. In de Immersive Non-Fiction Competition dingen dertien projecten mee naar de prijs.