IDFA 2021 opent met Four Journeys

Four Journeys

Over iets meer dan twee weken gaat IDFA 2021 van start. Openingsfilm is Four Journeys, het regiedebuut van de Nederlandse Louis Hothothot (Louis Yi Liu). Ook de rest van het 264 titels omvattende programma is inmiddels bekend gemaakt.

Four Journeys gaat over de destructieve invloed van de in 1979 ingevoerde éénkindpolitiek in China. Filmmaker Louis Yi Liu werd zelf zeven jaar na invoering van het bevolkingsbeleid geboren als illegaal tweede kind. Als straf kregen zijn ouders een enorme boete en kon zijn vader een carrière wel vergeten. Als twintiger trok Yi Liu naar Amsterdam. Gewapend met een camera dwingt hij zijn ouder nu hun traumatische verleden onder ogen te zien.

Four Journeys is onderdeel van een trend. Het programma bevat dit jaar veel Nederlandse films met identiteit, culturele worteling en herkomst als onderwerp. Films als Lessons for Luca van Salvador Gieling en Letter to San Zaw Htway van Petr Lom kunnen worden gezien als een hedendaags antwoord op Johan van der Keukens klassieker Amsterdam Global Village, die dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert als onderdeel van het focusprogramma unConcious Bias.

Andere Nederlandse titels zijn Three Minutes – A Lengthening van Bianca Stigter, Turn Your Body to the Sun van Aliona van der Horst, In Flow of Words van Eliane Bots, Jason van Maasja Ooms en Prince of Muck van Cindy Jansen. IDFA-veteraan Oeke Hoogendijk presenteert maar liefst twee nieuwe films: The Treasures of Crimea en Housewitz.

De International Competition telt veertien titels. De Envision Competition eentje meer. En tien projecten dingen mee naar de hoofdprijs in de IDFA DocLab Competition for Immersive Non-Fiction, net als in de IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling.

Drie internationale jury’s kiezen uit de International en Envision Competition en uit de secties Luminous en Frontlight de winnaars van de IDFA Award for Best First Feature, de IDFA Award for Best Dutch Film, en de FIPRESCI Award. Verder kiest een internationale jury uit het hele programma de winnaar van de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award for Best Creative Use of Archive.