IDFA 2013 opent met Return to Homs

  • Datum 15-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Return to Homs

De stroom ellende die vanuit Syrië via CNN dagelijks over ons uitgestort wordt, werkt bijna afstompend. Met meer dan honderdduizend doden wordt het conflict gezichtloos. Daarom is het goed af en toe in te zoomen op individuele levens en hoe de burgeroorlog die veranderd heeft. Return to Homs, waar IDFA op 20 november mee opent, doet dat.

Voor Return to Homs volgde de Syrische filmmaker Talal Derki twee jaar lang een groep vrienden in de stad Homs. Eerst bestrijden ze president Assad op vreedzame wijze, maar het brute optreden van het leger dat de ooit zo levendige metropool heeft veranderd in een spookstad dwingt ze tot gewapend verzet. Twee rebellen vormen de kern van dit portret: de 19-jarige keeper van het nationale voetballftal Basset en de 24-jarige media-activist Ossama. Derki zit ze met zijn camera extreem dicht op de huid waardoor de oorlog veel ‘echter’ overkomt dan in alle nieuwsbeelden bij elkaar.

Return to Homs is de eerste lange documentaire van Derki, die in 2003 afstudeerde aan de filmacademie van Athene. Eerder maakte hij A Full Line of Trees (2005), Hero of all Seas (2010) en Lajat (2012). Producent van de film is Orwa Nyrabia, die tevens mede-oprichter en co-directeur is van het DOX BOX International Documentary Film Festival, dat sinds het uitbreken van de burgeroorlog buiten Syrië plaatsvindt.

Return to Homs is een van de vijftien documentaires die meedingen naar de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary, de hoofdprijs van het festival. De winnaar wordt bekend gemaakt op 29 november.

Edo Dijksterhuis