Human Rights Weekend in teken van burgerlijke ongehoorzaamheid

  • Datum 31-01-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus

Punkers die bidden tegen Poetin, subversief underground theater in Wit-Rusland en een homofobe hondenliefhebber die zich ontpopt als beschermheer van de bedreigde Gay Parade in Servië. Het filmprogramma van de tweede editie van het Human Rights Weekend, vandaag van start in De Balie te Amsterdam, heeft de blik oostwaarts gericht en staat in het teken van de burgerlijke ongehoorzaamheid.

De openingsfilm van het Human Rights Weekend is Pussy Riot: A Punk Prayer van Mike Lerner en Maxim Pozdorovkin. De documentaire volgt art-punkband Pussy Riot, waarvan drie van de vijf leden werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp na een anti-Poetin performance in de kathedraal van Moskou. De bandleden komen zelf niet aan het woord, wel hun familieleden. Bovendien bevat de film beelden van de rechtszaak. Pussy Riot: A Punk Prayer ging in première tijdens het Sundance Film Festival, waar hij werd bekroond met een World Cinema Documentary Special Jury Award voor ‘punk spirit’.

Ook in Dangerous Act Starring the Unstable Elements of Belarus draait het om het tegengeluid. Dit keer komt het van het Belarus Free Theater, dat zich met provocerende voorstellingen verzet tegen de dictatuur van Alexander Lushenko maar na de teleurstellende uitslag van de gemanipuleerde verkiezingen van 2010 naar het buitenland vlucht. The Parade is een roadmovie die door half voormalig Joegoslavië voert en de transformatie van Mickey laat zien van homofobe bulldog-eigenaar tot hoofd security van de Gay Parade.

Het programma bevat nog twee films met afwijkende thema’s. Which Way is the Frontline From Here is een portret van fotograaf en filmmaker Tim Hetherington (1970-2011), die zijn leven lang van brandhaard naar brandhaard trok. In A World Not Ours portretteert regisseur Mahdi Fleifel zijn familie en vrienden die wonen in het vluchtelingenkamp Ain el-Helweh. Het kamp bestaat al sinds 1948 en herbergt meer dan 70.000 bewoners op slechts één vierkante kilometer.

Behalve film brengt het Human Rights Weekend vooral ook veel lezingen, debatten en vraaggesprekken met regisseurs. Onderwerpen die aan bod zijn onder andere landroof in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, de stand van zaken in Egypte, homorechten en de status van vluchtelingen in Nederland.

Edo Dijksterhuis