Hubert Bals Fonds presenteert najaarsronde

  • Datum 27-10-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een van de brommers van MobiCine

Het Hubert Bals Fonds schenkt in de najaarsronde in totaal 352.500 euro aan vijfentwintig filmprojecten in achttien landen in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Naast fictiefilms en documentaires worden ook workshops en driewielige brommers gesubsidieerd.

Zes films ontvangen van het Hubert Bals Fonds een bijdrage voor de postproductie en eindfinanciering. Als ze op tijd af zijn, zullen ze op het komende filmfestival van Rotterdam al te zien zijn. De vier bijdragen voor digitale productie gaan naar filmmakers die Rotterdam al eens aangedaan hebben, waaronder Paz Encina (Hamaca paraguaya). Elf beginnende filmmakers krijgen een subsidie voor scenario- en projectontwikkeling.

Het Hubert Bals Fonds ondersteunt niet alleen films, maar ook brommers. Bij de verlenging van de subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2010 beloofde het Fonds meer te zullen doen aan het stimuleren van filmcultuur in de armste landen. Eerder was de subsidie op de tocht komen te staan, omdat het Fonds meer vanuit de kunst dan vanuit ontwikkelingshulp zou denken. Nu investeert het Fonds in een mobiele-cinemaproject met driewielige brommers in Mali en Senegal, in scenario- en regieworkshops in Ivoorkust en in een cursus microbudgetteren voor filmmakers in Costa Rica.

Het Hubert Bals Fonds, dat sinds 1988 filmprojecten in ontwikkelingslanden ondersteunt, kijkt tevreden terug op de afgelopen periode. Door het Fonds gesubsidieerde films werden vertoond op de filmfestivals van Venetië, Toronto en San Sebastian. Abrir puertas y ventanas van Milagros Mumenthaler won op het filmfestival van Locarno zelfs het Gouden Luipaard.

Erik Schumacher