Horrorklassieker Vampyr voorzien van live soundtrack

Vampyr
Bij de wereldpremière van Vampyr in 1932 was het boegeroep niet van de lucht. Tegenwoordig geldt de film van Carl Theodor Dreyer als horrorklassieker. Tijdens Into the Great Wide Open wordt de film vertoond met live uitgevoerde soundtrack door rockband Bombay. Het multi-disciplinaire festival op Vlieland heeft nog meer film geprogrammeerd, onder andere een aantal IFFR-titels.
Vampyr was een regelrechte flop tachtig jaar geleden. De opzettelijk vlekkerige beelden, de vampier die hier een oude, gezette vrouw is, de onprofessionele cast (onder andere baron Nicolas de Gunzburg, die niet alleen de hoofdrol vertolkt maar ook de film financierde) — het publiek wilde er niet aan. Bij een vertoning in Wenen eisten bioscoopgangers zelfs hun geld terug en toen dat werd geweigerd braken er relletjes uit. De recensent van The New York Times noemde Vampyr ‘one of the worst films I have ever attended’. Met Dreyers carrière kwam het daarna nooit meer echt goed; pas in 1943 maakte hij een volgende film, Day of Wrath.
Tegenwoordig geldt Vampyr als een van de absolute klassiekers in het horrorgenre. De film is unheimisch, droomachtig en regelrecht surrealistisch. Volgens de maker was het ‘een studie naar angst’. Hoofdpersoon daarin is Allan Grey, een jonge dromer die geïnteresseerd is in occulte zaken. Hij komt terecht in een gehucht, waar hij intrek neemt in een herberg waar de nodige onregelmatigheden plaatsvinden. Als hij hoort dat de dochter van de lokale kasteelheer aan een vreemde vorm van bloedarmoede lijdt en op sterven ligt, gaat hij op onderzoekt uit.
Vampyr was Dreyers eerste geluidsfilm en het was de bedoeling dat hij in drie talen zou worden ingesproken. Om de kosten te drukken werd de dialoog zo beperkt mogelijk gehouden en gebruik gemaakt van tekstbordjes, waardoor Vampyr eigenlijk een verkapte stille film is. Ideaal voor muzikale begeleiding dus. In samenwerking met Cineville nodigde live cinema platform CineSonic de Amsterdamse indie rockband Bombay uit een soundtrack te componeren voor Vampyr. Die wordt op donderdag 3 september live uitgevoerd tijdens het Into the Great Wide Open-festival op Vlieland.
Into the Great Wide Open is een multi-disciplinair festival, dat aandacht besteedt aan muziek, film en beeldende kunst. Naast Vampyr bestaat het filmprogramma uit documentaires, speelfilms en kortfilms. Een paar titels waren al eerder te zien op het International Film Festival Rotterdam. Zoals Atlantic. van Jan-Willem van Ewijk en de sciencefictionromance Crumbs over een superheld van dwergformaat die het opneemt tegen een heks, een ruimteschip en neo-nazi’s. De documentaire Don’t Think I’ve Forgotten: Cambodia’s Lost Rock and Roll geeft een beeld van de totaal onbekende popscene die in de vroege jaren zeventig bestond in Cambodja, voordat de Rode Khmer er een bloedig einde aan maakte.
Muziek is een constante in de programmering van Into the Great Wide Open, ook in het filmprogramma. Er staan dan ook twee onversneden muziekfilms op het programma. From Austin to Boston geeft een realistisch, niet altijd even romantisch beeld van ‘life on the road’. In American Interior treedt Gruff Rhys, zanger/gitarist van de Super Furry Animals, in de sporen van de 18e eeuwse ontdekkingsreiziger John Evans die op zoek ging naar een Welsh sprekende stam die op de Great Planes zou leven. Voor de meer kunst-angehauchte bezoeker is het werk van Janis Rafa een aanrader. Vooral Requiem to a Shipwreck, met blaasorkest dat in statige processie richting een gezonken boot marcheert, is de moeite waard.
Edo Dijksterhuis