Hoofdredacteur Filmkrant krijgt Zilveren Roosje

  • Datum 10-01-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Dana Linssen krijgt Zilveren Roosje uitgereikt

"Voor filmtheaters is er geen betere manier om hun publiek te informeren dan via dit blad." Dat was het oordeel van de jury die gisteren het Zilveren Roosje toekende aan de Filmkrant en hoofdredacteur Dana Linssen. De bioscoopprijs ging naar Lauge Nielsen, de voormalig directeur van bioscoopketen Pathé.

De prijzen van de bioscoopbranche worden traditioneel uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie waar ook de cijfers van het vorig jaar bekend worden gemaakt. De Zilveren Roos werd al uitgereikt tussen 1960 en 1990 aan onder andere Charlie Chaplin en Bert Haanstra. Vanaf 2012 is de traditie nieuw leven ingeblazen en is er het Zilveren Roosje, een aanmoedigingsprijs waar €5000 aan verbonden is, aan toegevoegd.

Linssen kreeg het Zilveren Roosje uitgereikt omdat de Filmkrant — actief sinds 1981 — zich volgens de jury "onderscheidt met zijn essays, achtergrondartikelen en zomerspecials, waarmee het een belangrijke bijdrage aan een levendige filmcultuur levert". Over Linssen, die behalve hoofdredacteur van de Filmkrant ook filmrecensent is voor NRC Handelsblad zei de jury: "Zij zorgt ervoor dat haar aanstekelijke liefde voor film en filosofie als een vonk overslaat op de lezer. Ze bewandelt haar eigen weg door de stroom aan beelden om ons heen en slaat een onverwacht pad in".

Lauge Nielsen nam vorig jaar afscheid als hoogste baas van Pathé. Gedurende zijn directoraat ontwikkelde de keten zich sterk door middel van nieuwbouw, het omarmen van innovatie en uitbreiding, onder andere door het overnemen van CineMec. De jury roemde Nielsen als "strategisch denker en doener". De Zilveren Roos gaat gepaard met een geldprijs van €20.000, bedoeld voor een activiteit die het bioscoopbedrijf ten goede komt.

Edo Dijksterhuis