Hoofdprijzen IDFA 2023 voor 1489 en Canuto’s Trans­for­mation

1489, winnaar van de International Competition

Gisterenavond zijn de belangrijkste prijzen van IDFA 2023 uitgedeeld. 1489 is uitgeroepen tot winnaar van de International Competition en Canuto’s Transformation kreeg de IDFA Award for Best Film in de Envision Competition. Daar kwam vandaag nog 20 Days in Mariupol bij als winnaar van de publieksprijs.

1489 van Shoghakat Vardanyan ging er met de hoofdprijs vandoor in de International Competition. In die competitie ging de prijs voor beste regisseur naar Mohamed Jabaly (Life is Beautiful). Anand Patwardhan (The World Is Family) werd onderscheiden voor de beste montage. En Anirban Dutta en Anupama Srinivasan (Flickering Lights) kregen de prijs voor beste cinematografie.

Naast de onderscheiding voor beste film voor Canuto’s Transformation van Ariel Kuaray Ortega en Ernesto de Carvalho, werden er in de Envision Competition nog twee prijzen toegekend. Die voor Outstanding Artistic Contribution ging ook naar de makers van Canuto’s Transformation. Kumjana Novakova (Silence of Reason) werd verkozen tot beste regisseur.

De strijd om de NPO IDFA Audience Award 2023, die morgen wordt uitgereikt, was een spannende. Er deden dit jaar 142 titels mee aan de publieksprijs. 20 Days in Mariupol van Mstyslav Chernov, een filmisch verslag van de Russische vernietiging van de Oekraïense stad Marioepol, scoorde met een cijfer van 4,91 net 3 honderdste hoger dan Echo of You. Nummer 3, Queendom, eindigde op 4,83. 20 Days in Mariupol is binnenkort als 2Doc te zien op NPO 2 en NPO Start.

Binnen DocLab zijn de vijf prijzen uitgereikt. De IDFA DocLab Award for Immersive Non-Fiction ging naar Turbulence: Jamais Vu (Ben Joseph Andrews en Emma Roberts). Natalie’s Trifecta (Natalie Paneng) won de IDFA DocLab Special JuryAward for Creative Technology. De IDFA DOCLAB Award for Digital Storytelling is toegekend aan Anouschka (Tamara Shogaolu). De Special Jury Award for Creative Technology was er voor Borderline Visible (Ant Hampton). En Julián Cordero en Sebastian Valbuena kregen voor Despelote een Special Mention DocLab Digital Storytelling.

Eerder deze week zijn al Het Cultuurfonds Documentaire Stipendium uitgereikt aan Luuk Bouwman en de NPO Documentaire Talent Award aan Faydim Ramshe.