Hoofdprijs voor Spijt! op Giffoni Film Festival

  • Datum 30-07-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Spijt!

Spijt!, de nieuwe jeugdfilm van Dave Schram, heeft zich al no time ontpopt tot de best bezochte Carry Slee-verfilming ooit. Nu is er ook internationale erkenning. Op het gerenommeerde Giffoni International Filmfestival kreeg Spijt! De Gouden Griffioen toegekend.

Slechts vijf weken had Spijt! nodig om 300.000 bezoekers te trekken. De vorige verfilming van een Slee-boek, Afblijven uit 2006, deed daar 23 weken over. Het verhaal over geëscaleerde pesterijen op een middelbare school is het zesde boek van de populaire kinderboekenschrijfster dat in de bioscoop is gekomen.

Regisseur Dave Schram kreeg afgelopen zondag de hoofdprijs uitgereikt op het Giffoni Intenational Filmfestival. Zijn film werd bekroond als beste film voor kinderen ouder dan 12 jaar. En er was meer succes voor Schram. Ook De groeten van Mike!, waarvoor hij als producent op de rol staat, viel in de prijzen. De film van Maria Peters werd verkozen tot beste in de categorie 10 tot en met 12 jaar en kreeg ook nog de Amnesty International Award.

Het Giffoni Film Festival, dat sinds 1971 wordt gehouden in het Italiaanse plaatsje Giffoni valle Piana, is het grootste filmfestival voor kinderen en tieners in Europa. Dit jaar werden er 200.000 kaartjes verkocht voor het elf dagen durende evenement.

Ook vorig jaar was er al Nederlands succes op het Italiaanse festival. Toen kreeg Milo van Berend en Roel Boorsma een speciale creativiteitsprijs, de Young People’s Socio-Cultural Cineclubs Award.

Edo Dijksterhuis