Hoofdprijs Cinekid voor Het leven volgens Nino

  • Datum 18-10-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het leven volgens Nino

Het leven volgens Nino is tijdens het prijzengala van Cinekid uitgeroepen tot beste kinderfilm van het jaar. De Zuid-Afikaanse film Felix won prijzen in twee categorieën: Beste Kinderfilm Publieksprijs en de MovieZone Cinekid Award. Het al veel gelauwerde Jongens en Muny in mij werden ook weer onderscheiden.

Het leven volgens Nino van Simone van DusselDorp was de openingsfilm van Cinekid, dat vorige week zaterdag begon en vandaag zijn laatste dag beleeft. De Nino uit de titel is acht jaar oud, net moederloos geworden en gaat zijn eigen gang: naar school gaat hij niet meer, hij eet chips voor ontbijt en slaapt in een tentje in de tuin. Als zijn vader en broer ook steeds vreemder gedrag gaan vertonen, begrijpt Nino dat hij moet ingrijpen. En dat doet hij dan ook, met hulp van zijn konijn Bobby.

Aan de Cinekid Leeuw Juryprijs is een bedrag van €15.000 verbonden. Roberta Durrant, de maker van Felix, hield aan haar twee prijzen minder over: €7.500 voor de Cinekid Leeuw Publieksprijs en €1.500 voor de MovieZone Cinekid Award, die werd toebedeeld door een speciale kinderjury. De jury had een special mention voor de film Natural Sciences uit Noorwegen.

Jongens van Mischa Kamp werd door de jury onderscheiden als Beste Nederlandse Familiefilm. Het publiek koos in deze categorie voor Rabarber van Mark de Cloe. Als Beste korte Europese animatiefilm kwam het Britse Pitt & Weem van Nigel Cutler uit de bus. En de juryprijs voor beste televisieproductie, €7.500 groot, ging naar Masha Halberstads Munya in mij.

Voor de eerste keer werd dit jaar de Burny Bos Talent Award uitgereikt. De prijs waar een bedrag van €5.000 is verbonden, is ingesteld door producent Burny Bos die er het scenario-schrijftalent in Nederland wil stimuleren en belonen. De winnaar, Victoria Warmerdam, krijgt de mogelijkheid om haar script voor SpaceKees onder begeleiding van BosBros uit te werken en eventueel te produceren.

Edo Dijksterhuis