Honigmann dubbel geëerd

Heddy Honigmann

Filmmaakster Heddy Honigmann — geboren in Peru, opgeleid in Rome en sinds 1979 wonend en werkend in Nederland — wordt in november dubbel geëerd: met een retrospectief in het Parijse Centre Pompidou en een dvd-box van haar werk uitgegeven door Beeld & Geluid.

Het retrospectief in het Parijse centrum voor moderne kunst, mede georganiseerd door het Institut Neérlandais, kwam niet helemaal uit de lucht vallen, stelt Honigmann. “Er is een kleine traditie met mijn werk in Parijs; verschillende van mijn films zijn er vertoond en jaren geleden heb ik al eens een kleiner retrospectief gehad op een festival.”

Naast haar eigen werk zal tijdens het vijftien dagen durende evenement ook een drietal door Honigmann geselecteerde films worden vertoond. “Ik krijg carte blanche. Ik wil in ieder geval El sol del membrillo laten zien van Víctor Erice, een prachtige film. En waarschijnlijk Guest van José Luis Guerín, omdat ik hem niet heb gezien en hou van Gueríns andere films. Iets te zeggen bedenk ik dan wel ter plekke. De derde weet ik nog niet; misschien iets van Kiarostami, dat is wel een van de beste regisseurs van nu vind ik. Maar misschien denk ik over drie maanden iets heel anders.”

Kort geleden verscheen in Portugal een boek over Honigmanns werk; nu dus een Parijs retrospectief. Is de waardering voor haar werk in het buitenland groter dan in Nederland? “Heel kort gezegd: ja, dat is wel zo, of zo voelt het voor mij in ieder geval. Maar in november komt tijdens IDFA een dvd-box van mijn werk uit, in de reeks ‘Dutch Documentary Collection’ van Beeld en Geluid. Ik heb gevochten om ook mijn fictiewerk er in te krijgen en dat is gelukt. De box geeft dus een vrij compleet beeld, en er komen bovendien verschillende artikelen bij; een paar vertalingen uit het Portugese boek en een paar nieuwe. Dat is ongeveer tegelijkertijd met het retrospectief in het Centre Pompidou ook een heel mooi eerbetoon in Nederland. Dus ik klaag zeker niet.”