Honderd wereldpremières op 26ste editie IDFA

  • Datum 11-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ruim drieduizend inzendingen zijn door Ally Derks en haar team bekeken, besproken en gewogen. Iets minder dan een tiende daarvan, 288 om precies te zijn, hebben de definitieve selectie van IDFA 2013 gehaald. Het programma, dat vanaf vandaag online staat, bevat honderd wereldpremières en 56 Nederlandse titels.

Het totaal aantal titels ligt iets lager dan tijdens de jubileumeditie van vorig jaar, toen er 317 films door de selectie kwamen. Het premièregehalte lag toen wel net iets lager. In de belangrijkste competitie dingen vijftien lange documentaires mee naar de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (12.500 euro) en de Special Jury Award. De Nederlandse inbreng bestaat hier uit Ne me quitte pas van Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker en Shado’man van Boris Gerrets. De rest van de films is van Europese makelij, op het Amerikaanse Farewell to Hollywood, An Inconsolable Memory uit Zuid-Afrika en de Duits-Syrische productie Return to Homs na.

Maar er zijn veel meer prijzen te vergeven. Ook voor de prijs voor documentaires van tussen de dertig en zestig minuten zijn vijftien films in de race. De winnaar ontvangt 10.000 euro. De beste van vijftien debutanten krijgt 5.000 euro. De beste studentenfilm daar weer de helft van. Voor Nederlandse documentaires is er ook nog de Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary ter waarde van 5.000 euro. En dan zijn er nog de prijs van de jongerenjury (1.500 euro), de BankGiro Loterij IDFA Audience Award (5.000 euro), de prijs voor de beste muziekdocumentaire (2.500 euro) en de IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (2.500 euro). De nominaties voor de prijzen worden op 27 november bekend gemaakt. De prijsuitreiking volgt twee dagen later.

Er zijn speciale programma’s gewijd aan festivalfavorieten (Best of Fests), nieuw werk van grootheden als Werner Herzog en Claude Lanzmann (Masters) en urgente maatschappelijke thema’s (Panorama). Onder de noemer Paradocs wordt aandacht besteed aan experimentele documentaires. De centrale gast in dit programma is filmmaker en beeldend kunstenaar Barbara Visser, die een video installatie maakt rondom een aantal beroemde making of’s.

Filmmaker in Focus van de 2013-editie is Niek Koppen. Van de maker van onder andere De slag in de Javazee en Goud, gaat Dutch Darlings tijdens het festival in première. Koppen stelde de film samen uit materiaal uit het archief van Beeld en Geluid.

De traditionele Top 10 wordt dit jaar samengesteld door Rithy Panh, die dit jaar de Prix Un Certain Regard in Cannes in de wacht sleepte met zijn L’image manquante. Er wordt ook een retrospectief gewijd aan het werk van de Cambodjaanse filmmaker, wiens werk grotendeels draait om het leren omgaan met en verwerken van de terreurjaren onder de Rode Khmer. In het themaprogramma Emerging Voices from Southeast Asia zit meer werk uit Cambodja. Maar het aanbod van veertien recente documentaires laat ook stemmen horen uit Myanmar, Thailand, Vietnam, Singapore, Indonesië en Maleisië.

In samenwerking met EYE wordt documentaire afgezet tegen fictie. Zeven documentaires zijn opgenomen in het programma Based on the Same Story, die gaan over een onderwerp waar ook een speelfilm over is gemaakt. Beide perspectieven worden naast elkaar vertoond om daarna in gesprekken met de documentairemakers te onderzoeken waar de verschillen en de overeenkomsten zitten.

Vooruitlopend op de honderdjarige herdenking van het begin van WO I vertoont IDFA acht documentaires over die Eerste Wereldoorlog. Het zijn films gemaakt tussen 1917 en 1928.

Vorig jaar werkte het festival voor de eerste keer samen met het Stedelijk Museum en Stedelijk@IDFA krijgt een vervolg, net als het Expanding Documentary-programma in De Brakke Grond. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Amsterdam Art Weekend. Tijdens dit weekend (29 november tot en met 1 december) houden hoofdstedelijke galeries open huis en fungeert IDFA als een van de vertoningsplekken.

Edo Dijksterhuis

IDFA 2013 vindt plaats van 20 november tot en met 1 december. Voorverkoop van kaarten voor speciale selecties begint op 24 oktober.