Hoe win je een Golden Globe?

  • Datum 10-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Job ter Burg aan het werk met Paul Verhoeven

Wie de ambitie heeft om een Golden Globe te winnen, doet er goed aan om zaterdag op het Limburg Filmfestival naar de masterclass filmmontage van Job ter Burg te gaan. De editor monteerde Paul Verhoevens Golden Globe-winnaar Elle en Martin Koolhovens Brimstone.

Job ter Burg doet in een videouitnodiging voor zijn masterclass monteren niet aan valse bescheidenheid. "Ik zal er voor eens en voor altijd uitleggen waarom misschien montage wel het allerbelangrijkste onderdeel van het filmmaakproces is", zegt hij zonder blikken of blozen. Dat is alvast een intrigerende uitspraak, want hoe zit het met de scenarist en regisseur van een film? En de cameraman en de acteurs? Doen die er ook nog toe? Of leveren zij alleen het basismateriaal, waarmee een editor aan de slag gaat? Het wordt een interessante masterclass op het Limburg Film Festival, waar Ter Burg twee uur lang aan de hand van fragmenten de finesses van het monteren uit de doeken zal doen.

Ter Burg (Maarn, 1972) studeerde in 1996 af aan de Filmacademie en zat daarna geen dag stil als editor, die zich in de eerste jaren bekwaamde in de montage van korte films, tv-drama en documentaires. Ter Burgs eerste lange film was Martin Koolhovens Suzy Q (1999), niet alleen het speelfilmdebuut van Koolhoven, maar ook van Carice van Houten. Met Koolhoven klikte het uitstekend en Ter Burg heeft sindsdien alle films van hem gemonteerd.

Door zijn groeiende reputatie klopten ook andere regisseurs bij hem aan, onder wie Pieter Kuypers (Van God los). Tien jaar geleden vroeg Paul Verhoeven hem voor de montage van Zwartboek. Dat beviel beiden goed, zodat Verhoeven ook wilde dat Ter Burg Elle monteerde. Maar ook Alex van Warmerdam zag de kwaliteit van Ter Burg, die vervolgens Borgman en Schneider vs Bax voor de Nederlandse polderabsurdist monteerde. Misschien kan Ter Burg in de masterclass uitleggen waarom iedereen met hem wil werken. Wat maakt hem beter dan zijn collega’s?

Jos van der Burg

Masterclass montage van Job ter Burg, zaterdag 14 januari, 13.30–15.30 in Filmtheater de Nieuwe Scene in Venlo. Info en tickets: http://bit.ly/cinemaster_montage.