Hoe Trumps importheffingen de filmindustrie raken

Donald Trump heeft met zijn uitzinnige importheffingen de aandelenbeurzen wereldwijd in verwarring gebracht. Gevreesd wordt voor een handelsoorlog met een eventuele mondiale recessie als gevolg. De filmindustrie heeft vooralsnog geen last van de maatregelen, maar dat kan veranderen. Streamingplatforms zijn nu al hard geraakt.
De Amerikaanse filmindustrie – de grootste in de wereld – is niet direct afhankelijk van geïmporteerde goederen. In dat opzicht is het effect van Trumps importtarieven niet zo groot. In een artikel dat Variety vorige week publiceerde, werd vooral gesproken over indirecte effecten op de iets langere termijn. Dat de prijzen van goederen stijgen waardoor Amerikanen minder te besteden hebben en daardoor ook minder naar de bioscoop zullen gaan, is een realistische optie. Maar een recessie leidt waarschijnlijk ook tot minder investeringen in advertenties waar de entertainmentindustrie van afhankelijk is. En anti-Amerikaanse sentimenten in Europa en Azië zouden kunnen resulteren in minder interesse voor Hollywood-films en hier en daar misschien zelfs een boycot.
Ook The Hollywood Reporter maakte een uitgebreide analyse van de effecten die Trumps handelsbeleid kan hebben op de filmindustrie. Hierin wordt gewezen op de waarschijnlijke krimp van de merchandisemarkt en de aanzienlijke kans dat streamingdiensten hun gekrompen budget liever in sportprogramma’s stoppen, waar vaste bedragen worden betaald voor uitzendrechten en de publieke aandacht vrijwel gegarandeerd is.
The Hollywood Reporter twijfelt over het effect dat een handelsoorlog zal hebben op de populariteit van streamingdiensten en bioscopen. Een legere portemonnee zou klanten in de armen van streamers kunnen drijven omdat zij relatief goedkoop amusement bieden, maar kan ook ‘streamervermoeidheid’ een laatste zetje geven. Een soortgelijk ‘boom or bust’-scenario geldt voor bioscopen, waarbij een opleving van allerlei voordeelkaartjes en aanbiedingen in de lijn der verwachting ligt.
Terwijl iedereen speculeert over de effecten van Trumps eerste decreten, heeft hij de tarieven voor China alweer extra verhoogd. Volgens de Los Angeles Times kan dit Hollywoods ambities in de op één na grootste filmmarkt ter wereld flinke schade toebrengen. Decennialang was China bijna volledig gesloten voor Amerikaanse films. Maar sinds ze mondjesmaat worden toegelaten, zien de studio’s grote mogelijkheden in een bijna maagdelijke afzetmarkt. Het succes van Avengers: Endgame (2019), dat in China meer dan $600 miljoen omzet haalde, smaakte naar meer. Maar met Trumps aangekondigde importheffing van 125% op Chinese goederen is het onwaarschijnlijk dat Hollywood-films nog welkom zijn in China.
Nu de altijd onvoorspelbare president de heffingen voor negentig dagen heeft uitgesteld, is dat meteen voelbaar op de beurzen. Volgens C21Media sprongen de aandelen Warner Bros. Discovery met 20% omhoog. Netflix zag een stijging van 9%, Disney steeg 7% en Amazon kon een plus van 12% noteren. Daarmee is de schade van eerder deze week grotendeels hersteld. Het is echter de vraag wat er gebeurt als Trump de importheffingen alsnog introduceert.
Nu al definitief is de bezuiniging van 85% die de regering Trump heeft toegepast op de National Endowment for the Humanities. Dat is het overheidspotje waar ook documentaires mee worden gefinancierd. Volgens Deadline hebben talloze filmmakers e-mails ontvangen waarin eerder toegezegde ondersteuning wordt teruggetrokken omdat het geld “wordt aangewend voor projecten in lijn met de presidentiële agenda”. Zo kan Tracie Holder, die meermaals te gast was op IDFA, fluiten naar de $485 duizend die ze had gekregen voor The People’s Will, een film over de dodelijke rellen die in 1849 plaatsvonden in New York. En werd een anonieme maker $75 duizend ontzegd omdat zijn film over ‘the American West’ subversief zou zijn.