Hits als eerste film gedistribueerd via BitTorrent Bundle

  • Datum 20-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hits

Geïnspireerd door de manier waarop Radiohead in 2007 het album In Rainbows aan de man bracht, heeft regisseur David Cross ervoor gekozen zijn debuutfilm Hits uit te brengen via BitTorrent Bundle. Wie de komedie downloadt, mag zelf bepalen hoeveel hij betaalt. Maar deze primeur in de filmwereld heeft misschien meer te maken met de desinteresse van distributeurs dan met innovatiedrift.

David Cross — van huis uit stand-up comedian — is vooral bekend als acteur in Amerikaanse tv-series en als stemacteur in onder andere Family Man en Kung Fu Panda. Ook speelde hij in Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Small Soldiers. De komedie Hits is zijn debuut als regisseur en gaat over ambtenaar Dave, vader van een tv-verslaafde dochter, wiens op het internet geposte tirades jegens de gemeente plots ‘viraal gaan’ en hem tot beroemdheid maken.

Hits ging in première tijdens het Sundance Festival 2014. Diverse distributeurs toonden interesse maar Cross hield ze af omdat hij de geboden bedragen te laag vond. Hij koos voor een alternatieve verspreidingswijze. Het bijzondere aan BitTorrent Bundle is dat de film wordt opgebroken in kleine deeltjes en verspreid over een groot computernetwerk. Dit houdt de kosten van distributie laag omdat er een bescheiden hoeveel bandbreedte wordt gebruikt. Het stelt Cross in staat er een pay-what-you-want-model op na te houden zonder daar zelf een grote investering voor te hoeven doen. Hits is vanaf 13 februari te downloaden.

Yorke en Radiohead kozen voor distributie via BitTorrent Bundle om zo de platenmaatschappijen te omzeilen en fans te laten nadenken hoeveel een album nu echt waar is. Of Hits ook die mengeling van sympathie en ethische bespiegeling zal oproepen is zeer de vraag. De kwaliteit van de film is namelijk niet zo boven twijfel verheven als In Rainbows en het is niet ondenkbaar dat Cross met zijn wereldprimeur probeert toch nog wat publiek te genereren. Variety vergelijkt Hits met het vroege werk van Alexander Payne maar ‘de grappen zijn niet goed genoeg’. The Hollywood Reporter vindt de film een ‘makkelijke satire, die zijn naam waarschijnlijk niet waar zal maken’. En Indiewire kwam in de beoordeling niet hoger dan een C, het Amerikaanse equivalent van een 6-.

Cross heeft de hoop op bioscooprelease overigens nog niet helemaal opgegeven. Via crowdfundingsite Kickstarter probeert hij bioscoopkaartjes te verkopen volgens het pay-what-you-want-principe. Daarmee hoopt hij $100.000 bij elkaar te brengen om te investeren in marketing.

Edo Dijksterhuis