Het Ketelhuis wint sigarettenzaak

  • Datum 01-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Ketelhuis

Geldt een geparodieerd sigarettenpakje op een affiche van Het Ketelhuis als sluikreclame voor tabak? De Voedsel en Waren Autoriteit vond van wel en gaf de Amsterdamse bioscoop een boete. Directeur Alex de Ronde tekende met succes beroep aan.

Het lijkt een verhaal van Kafka, maar er is niets aan verzonnen. Zonder dat er een haan naar kraaide maakte Het Ketelhuis jarenlang reclame met parodieën op sigarettenpakjes. Toen lag er plotseling een officiële waarschuwing van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op de mat. De affiches van Het Ketelhuis waren volgens de ambtelijke instantie in strijd met het verbod op reclame-uitingen door tabaksfabrikanten. De parodie werd als sluikreclame opgevat.

Directeur Alex de Ronde negeerde het bericht, net als de tweede waarschuwing. De VWA zag zich genoodzaakt een boete van 450 euro uit te delen. De Ronde liet het er niet bij zitten en tekende protest aan. Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, een van de sponsors van Het Ketelhuis, toonde zich bereid om de principezaak voor een geringe vergoeding aan te nemen.

Onlangs stonden de partijen tegenover elkaar voor de bestuursrechter Rotterdam. Daar bleek nog maar eens hoe star de houding van de VWA is, stelt De Ronde. "De enige redenering die ze hadden, was: dit is evident het beeldmerk van Lucky Strike, dus het is een overtreding van de tabakswet. Punt. Je kunt wel zeggen dat het een wat luie argumentatie is. Onze advocaat putte zich daarentegen uit in allerlei redeneringen waarom de vrijheid van meningsuiting in het geding was." Het hielp: De Ronde werd in het gelijk gesteld.

Wie de directeur hoort praten, krijgt het idee dat het hele proces ten kantore van Het Ketelhuis met grote vrolijkheid gevolgd is. "Wij vinden het inderdaad wel grappig," zegt De Ronde. "Het dossier is inmiddels twee centimeter dik, dat is echt lachen hoor. Hoe zo’n controleur in semi-chique Nederlands een rapport opstelt over wat hij in Het Ketelhuis aantreft. Dat is zo hilarisch dat je het bijna integraal zou kunnen publiceren."

De Ronde kan zijn lachen al helemaal niet meer inhouden wanneer hij vertelt welk bedrag de VWA volgens het vonnis aan Het Ketelhuis moet betalen om de proceskosten te vergoeden: ruim viermaal het bedrag van de oorspronkelijke boete.

Erik Schumacher